A gyerekeket sem kíméli az afta

Fotó: gettyimages.com

A szájüreg nyálkahártyájának a leggyakoribb betegsége az afta. Noha az afta a külső szemlélő számára nem észrevehető, nem látható, az evést, az ivást és a beszédet is nagyon meg tudja zavarni az afta által okozott fájdalom.

0-tól 99 éves korig előfordulhat az afta
Az afták gyakorlatilag bárkinél kialakulhatnak, fiataloknál és idősebbeknél egyaránt. A kicsi gyermekeknél, akik még nem tudnak beszámolni a panaszaikról, sok esetben igen erős nyálazás, nyálfolyás hívhatja fel a figyelmet az aftára. Érdemes ekkor belenézni a gyerek szájába, és akár az anyuka is felfedezheti az aftát, ami nem más, mint egy vagy több – általában 1-10 mm átmérőjű – kis méretű fekély a szájüreg nyálkahártyáján, sárgásfehér alappal és gyulladásos, vérbő udvarral.

Nagyobb gyermekeknél, fiatal felnőtteknél is előfordulhat az afta, sok esetben a fogszabályzó okozta mechanikai irritáció miatt. Időseknél is gyakoriak a kis szájüregi fekélyek, elsősorban a nem tökéletesen kialakított formájú műfogsor viselése miatt. Az előzőeken túl többen tapasztalják, hogy pszichés stressz is vezethet az afta kialakulásához, fellángolásához. Bizonyos ételek (pl. paradicsom, dió) fogyasztása, nátriumlauril-szulfátot tartalmazó fogkrémek használata is okolható az afták megjelenéséért. Genetikai tényezők, vírusok, vérképzőszervi hiánybetegségek, a vas vagy a B12-vitamin hiánya, illetve a cinkhiány is kedvezhet a szájnyálkahártya kifekélyesedésének. Bizonyos betegségekkel, például a coeliákiával, Crohn-betegséggel is gyakran társul afta.

Kezelési lehetőségek
A szájüregi panaszok enyhítésére többféle, vény nélkül kapható patikaszer áll rendelkezésre. A helyileg alkalmazott készítmények hatása elsősorban azok fertőtlenítő, nyálkahártyát összehúzó, gyulladáscsökkentő és/vagy az érintett területet védőréteggel bevonó tulajdonságán alapul.

Az afták az esetek döntő többségében 8-14 nap alatt szövődmények nélkül gyógyulnak, és nem fertőzők. A hosszan fennálló, gyógyulás jeleit nem mutató afták azonban orvosi kivizsgálást igényelnek, különösen akkor, ha lázat és nyirokcsomó-duzzanatot is tapasztal az aftás beteg.