Bébik, kicsik és nagyok

Rossz családi hangulat bezártság idején

Fotó: gettyimages.com

A járvány miatt előírt bezártság hosszú hetei alatt gyakran előfordulhatott mindnyájunkkal, hogy s családtagok egymással türelmetlenek, ingerlékenyek lettek. A pszichológusok szerint természetes, hogy a szociális eltávolodás és az elszigeteltség bizonyos fokú stresszt okoz a családokban. Ha még tart ez az állapot, egyes stratégiák hasznosak lehetnek ennek enyhítésére. 3 jó tanács ahhoz, hogy megszűnjön a rossz hangulat.

1. Vezessünk be rendszert a családi életben

Törekedjünk rendszerességre a család bezártságban töltött napjaiban (és utána is) az unalom és a monotonitás ellensúlyozására. A gyerekek életkorától függően fontoljuk meg az „ütemterv” létrehozását, és az elfoglaltságok kiválasztását, az ő hozzájárulásukkal (de ne túl szigorúan). Amellett szerepeltessünk rendszeres testmozgást a napi programban, amikor a családtagok együtt tornáznak, de egymástól függetlenül is legyen lehetőségük rá.

2. Családi és baráti kapcsolatok fenntartása

Ösztönözzük az egész családot, különösen a gyermekeket, hogy tartsák fenn baráti és családi kapcsolataikat rendszeres telefonhívások, a közösségi média vagy szöveges üzenetküldés útján. Számos új platform létezik, amelyen keresztül a tizenévesek és a felnőttek egyes csoportjai is tudnak „találkozni” és kapcsolatokat ápolni. Ha enyhül a helyzet, a kapcsolattartás köre természetesen kibővülhet.

3.  Ápoljuk a belső kommunikációt és tanúsítsunk megértést

Változatlanul tartsuk fenn a jó kommunikációt a családon belül is, és törekedjünk megértésre a többi családtagnak a bezártság miatt jelentkező elégedetlenségét illetően. Vegyük figyelembe az ő nézőpontjukat is, hiszen az egyes korosztályok más és más módon reagálnak erre a helyzetre. Ez a megértés kulcsfontosságú, ha a lappangó vagy a tényleges konfliktus, türelmetlenség egyre fokozódik a családban, és a kritikus időszakon túl is tart. Hasznos lehet a következő stratégia alkalmazása:

Először is mérjük fel reálisan, és fogadjuk el, hogy miben áll a nézeteltérés az egyes családtagok között.
– Ennek megvitatása során tanácsos, ha ellenállunk az azonnal reagálás iránti vágynak. Inkább tartsunk szünetet, időt hagyva magunknak a feszültség enyhítése módjainak megfontolására.
– Végül a jó kommunikációra és megértésre alapozva találjunk megoldást.

Forrás: Galenus

Exit mobile version