Bébik, kicsik és nagyok

A betegeknek első mondata: nem akarok inzulint kapni

Fotó: gettyimages.com

Dr. Porochnavecz Mariettával, a Cukorbetegközpont diabetológusával a frissen és régebben diagnosztizált cukorbetegekről és a diabéteszes kismamákról beszélgettünk.

Már diagnosztizált vagy inkább a friss cukorbetegek keresik fel inkább?

Mind a kettő előfordul. A frissen diagnosztizált cukorbetegek elsősorban a háziorvoshoz fordulnak ezzel a problémával, de van, aki mindjárt diabetológust keres fel. A cukorbetegségben szenvedők gyakran akkor jelentkeznek, ha az eddigi kezelés mellett nem jók a vércukor értékeik, vagy már valamilyen szövődmény kialakult.

Általában mi az első, amikor valaki megtudja, hogy cukorbeteg? Mennyire rémülnek meg?

Rendszerint mindenki megijed a diagnózis hallatán. Mindjárt a rossz példák jutnak az eszükbe. A betegeknek első mondata sokszor, hogy nem akarok inzulint kapni. Úgy gondolom részletes felvilágosítással, a diéta és életmód változtatás megtanításával sokat lehet ezen segíteni. Beszéljük meg, hogy milyen gyógyszereket kívánunk adni és miért. 1-es típusban elkerülhetetlen az inzulin adása. 2-es típus esetén ez csak bizonyos esetekben kerül felfedezéskor szóba, általában elég a gyógyszeres kezelés.

Fotó: 123rf.com

Mennyi idő kb. elsajátítani a cukorbeteg életmódot? 

Ez nagyon sok tényezőtől függ: a diabetes típusától, a beteg korától, szellemi állapotától és együttműködésétől. Egyszerűbb elfogadtatni egy gyógyszer adását, mint az életmódváltás szükségességét.A beteg tanítása közös munkát igényel az orvos, a szakasszisztens, a diétás szakember részéről. Amennyiben ezt a feltételt meg tudjuk teremteni akkor rövid idő alatt a beteg tisztában lesz a betegségével, a vércukor mérésével, az étrenddel, az inzulinok beadásával. Emellett a beteggel való rendszeres konzultáció, a gyógyszermódosítások megbeszélése, az ismeretek felelevenítése elengedhetetlenül szükséges.

Milyen panasszal fordulnak leginkább a már ismert cukorbetegek orvoshoz?

„Nem értem, hogy miért nem jók a vércukor értékeim.”  A kontroll során a diéta és a vércukornapló elemzése során derülnek ki a háttérben álló okok (diétás eltérések, gyógyszer bevételének elmaradása, mozgásszegény életmód). Emellett azonban fennállhat a gyógyszer vagy az inzulin adagjának módosításának szükségessége.

Mit tapasztal, mennyire csak a gyógyszertől várnak javulást a betegek? Mennyire figyelnek oda az életmódjukra?

A betegek szívesebben veszik be a gyógyszereket mint a diétájukon, életmódjukon változtassanak.

Mit tapasztal, melyik a leggyakoribb diabetes okozta szövődmény?

A neuropathia, mely főként az alsó végtagokon szimmetrikusan jelentkező zsibbadás, érzéskiesés, és ezt kísérheti fájdalom is. A csökkent érzékelés miatt  pl .nem veszi észre a beteg, hogy feltörte a cipő, vagy megsérült a talpa, ami további szövődmények kialakulását okozhatja. Ehhez gyakran társul a szíven is neuropathia okozta eltérés ( autonom kardiális neuropathia )

Terhességi cukorbetegség (GDM) esetén mitől tartanak leginkább a kismamák?  

Legtöbben a baba egészsége miatt aggódnak. Másik félelmük az inzulin kezelés.

Mit tapasztal, ha valaki GDM-es, mennyi az esélye annak, hogy a későbbiekben cukorbeteggé váljon? 

A GDM-es kismamáknál nagyrészt a szülés után rendeződik a cukorháztartás, viszont egész életében cukorbetegség szempontjából veszélyeztetnek számit. Közel 50 %-ban alakul ki 2-es típusú diabetes 10 éven belül. Ennek előfordulását csökkenthetjük amennyiben betartja az életmód és étkezési tanácsokat. Fontos szülés után 6 -8 héttel vércukor terhelés elvégzése, majd 1 év múlva, későbbiekben 2 évenként, hogy minél hamarabb észrevegyük a magasabb vércukorszinteket. Amennyiben újabb terhességet tervez, már előtte  diabetologiai gondozásba kell venni.

Melyek a legfontosabb otthoni önellenőrzések a GDM-es kismamáknak? Vizelet tesztcsíkot érdemes használni?

A kismamáknál fontos a rendszeres vércukor mérés a fő étkezések előtt és után egy órával.Vércukor értékeknek éhomra 5,5  mmol/l alatt, étkezés után 1 órával 7,0 mmol/l alatt kell lenniük. Amennyiben a mért értékek ezt több alkalommal meghaladják, inzulinkezelés megkezdése indokolt. A vizelet aceton meghatározása tesztcsíkkal szükséges, heti több alkalommal, mert ez utal arra, hogy megfelelő –e szénhidrát bevitel. Amennyiben ez ismételten magasabb akkor meg kell emelni a szénhidrát bevitelt, még azon az áron is, ha ez inzulin kezelést tesz szükségessé.

Forrás: Cukorbetegközpont

Exit mobile version