Bébik, kicsik és nagyok

Digitális tábort épít a Bátor Tábor

Most nagyobb szükség van a megerősítésre, a pozitív élményekre, a társas kapcsolatok erősítésére, mint valaha. A vírus okozta nehézségekkel sokaknak szembe kell nézni, de azok a gyerekek, akik valamilyen súlyos betegséggel küzdenek, most még inkább kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. A Bátor Tábor 2001-ben azzal a céllal jött létre, hogy a nevetés és a játék élményén keresztül segítse ezeknek a gyerekeknek a gyógyulását. Táboraikat, programjaikat most nem tarthatják meg, de nem tétlenkednek, és módszertanukra épülő digitális tábort fejlesztenek.

A Bátor Tábor évente több mint 3000 súlyosan, krónikusan beteg gyereknek és családtagjainak szervez élményterápiás programokat, hogy segítse őket a betegséggel való küzdelemben. Sajnos a koronavírus okozta helyzetben a táborokat és a kórházi programokat nem lehet biztonságosan megtartani. Ezért ha a Bátrak nem tudnak eljönni a táborba, akkor a tábort viszik el a Bátrakhoz, és nem csak hozzájuk.

„Felismertük, hogy az a helyzet, amellyel sok táborozónk küzd, vagyis a bezártság, a társas kapcsolatok leépülése, a betegségtől való félelem, az most szinte az egész társadalmat érinti. Ezért gőzerővel építjük a digitális Bátor Tábort. Amellett, hogy a táborozóink otthonaiba elvisszük a gyógyító élményeket, szélesebb körben is elérhetővé tesszük online programjainkat, ezzel is segítve a kialakult nehéz helyzettel való megküzdést” – mondta el Brahmi Lynda, a Bátor Tábor Alapítvány programigazgatója.

Az elmúlt 19 év tapasztalatát ülteti most át az online térbe az Alapítvány. Szakértőik azon dolgoznak, hogy azok az élmények, amelyeket eddig az íjászpályán, a lovardában vagy éppen a magas kötélpályán éltek át a táborozók, most az otthonaik biztonságában legyen elérhető. Módszertanuk, mely szerint kihívásokon keresztül élnek át sikerélményeket a táborozók, bizonyítottan segítik a betegséggel való megküzdést. A Paul Newman által alapított SeriousFun Children’s Network, amelynek a Bátor Tábor is tagja, valamint a Yale Egyetem közös kutatása 2016-ban számszerűsítette is ezeket. Néhány adat a felmérésből: a szülői kérdőívekből kiderült, hogy a táborok után a gyerekek 79 százalékának nőtt az önbizalma, 76 százalékuk szerint gyermekük jobban érdeklődik a társas tevékenységek után, 80 százalékuk szerint gyermekük szívesebben próbál ki új dolgokat.

A Bátor Tábor kizárólag magánszemélyek és vállalatok adományaiból valósítja meg programjait. Bárki sokat tehet most azzal, ha adója 1%-áról felelősen dönt május 20-ig, vagy támogatja az alapítvány munkáját közvetlenül: https://batortabor.hu/epitsunk-egyutt-digitalis-tabort/

Exit mobile version