Egy 13 éves kanadai tanuló, Nora Keegan úgy gondolta, hogy ezeknek a készülékeknek a zajszintje valószínűleg túllépi a 85 dB-es mértéket. Ennél a zajszintnél, illetve az ennél hangosabb zajoknál már halláskárosító hatással számolhatunk. Nora szerint a gyerekek még jobban ki vannak téve a kézszárító erős hangjának, mert alacsonyabbak, ezért közelebb vannak a zajforráshoz.

Nora 44 különböző elektromos kézszárító berendezésnél végzett méréseket: két távolságból és különböző magasságokból, a saját magasságához, továbbá egy hároméves gyermek, egy felnőtt nő és egy felnőtt férfi átlagos magasságához viszonyítva.

Számos kézszárító zajkibocsátása nem haladta meg a 85 dB-t, ám nagyjából minden harmadik készülék 100 dB-nél is hangosabbnak bizonyult. Ilyen mértékű zaj már 15 perc alatt károsítja a hallást. Az egyik kézszárító zajszintje pedig a 121 dB-t is elérte, ami olyan hangos, mint egy mentőautó szirénája.

A kislány úgy találta, hogy bár a régebbi típusú szárítóknál hosszabb ideig tart, míg megszárítják a vizes kezünket, ám sokkal halkabbak, mint újabb társaik. Utóbbiak gyorsabbak a szárításban, ám ahogy a szárítási teljesítményük nagyobb, úgy lesz a hangjuk is fülsiketítőbb. Ráadásul számos berendezésnek a hangereje túllépi azt a szintet, mint amit a gyártó hivatalosan megállapított.

Fotó: 123rf.com

Ugyan egy-egy ilyen berendezéssel végzett kézszárítás miatt nem károsodik a hallásunk, ne feledjük, hogy ha ismételten, és hosszú időn át kitesszük magunkat az erős zajoknak, annál nagyobb az esély, hogy maradandó halláscsökkenést is elszenvedünk. Ezért hallásunk védelme érdekében távolodjunk el minden erős zajforrástól, és igyekezzünk a lehető legkevesebb időt tölteni zaj közelében.

Nora Keegan tanulmánya a Paediatrics & Child Health folyóiratban jelent meg 2019-ben.

Forrás: mindenamihallas.hu