Télen és tavasszal nagyobb az esély a családalapításra

Fotó: gettyimages.com

Nem sokan tudják, de a termékenységet mind a nők, mind pedig a férfiak esetében külső tényezők is erősen befolyásolják. Példának okáért nem azonos a spermaszám minden évszakban, vagy éppen azok, akik egészségtelenül étkeznek rosszabb minőségű spermával rendelkezhetnek. A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Meleg – hideg – évszakok

Azt tudjuk, hiszen sokszor foglalkoztak már vele, hogy a meleg nem tesz éppen jót a heréknek, így pedig a spermiumokra is hatással van. Az sem titok már, hogy a rendszeres mozgás hiányában romlik a termékenység, ahogyan az sem, hogy a dohányzás a spermiumok ősellensége.

Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy ahogyan a nők esetében az ovuláció, a férfiaknál is vannak termékenyebb időszakok. Csak éppen ez nem havonta jelentkezik, hanem az évszakokkal változik. Normál spermatermelés esetében a spermaszám télen, és kora tavasszal magasabb, ahogyan arra egy izraeli kutatás rámutatott néhány éve.

Ebben az esetben azonban fontos kitétel, hogy ez csak a normál spermatermeléssel rendelkező férfiakra igaz. Sajnos tény, hogy a spermaszám jelentősen csökkent az utóbbi években, vagyis a fenti megállapítás egyre kevesebb férfi esetében igaz. A csökkent termeléssel rendelkező férfiak esetében az ősz és a tavasz jelenthet kis segítséget.

Fotó: 123rf.com

Ételek

Bizony, az egyik legfontosabb külső tényező az étkezés. Igazság szerint ez nem is annyira külső tényező, hiszen itt a bevitt tápanyagokról van szó, azokról az alkotóelemekről, melyből az egész test építkezik, és amely a működéshez szükséges.

Nem titok, hogy az egészséges étkezés a legtöbb embertől messze áll. Drága, nehezen kivitelezhető, és bár sok termékre rásütik a bio kifejezést, a vegyszerek és a levegőben terjedő anyagok jellemzően ezekben is megtalálhatóak, bár kisebb mértékben. Többek közt ez az oka annak, hogy az élelmiszerek beltartalma jelentősen lecsökkent az utóbbi 50 évben. Egyszerűbben: messze nincs annyi tápanyag egy paradicsomban, vagy éppen egy almában, mint nagyanyáink idejében. Ehhez jön a lényegesen stresszesebb életvitel, az összehasonlíthatatlanul több vegyszer, és mási megkapjuk a választ, vajon miért csökken egyre jobban a spermaszám.

Ennek ugyanis egyik jelentős oka az, hogy nem marad elég tápanyag a termelésre. A spermatogenezis ugyanis idő és energiaigényes folyamat, és ha nincs elegendő tápanyag, akkor mind a spermaszám, mind pedig a minőség sérül. Ez pedig egyet jelent a csökkent termékenységgel, illetve a minőségi romlás miatt a koraszülés, vetélés és genetikai betegségek megnövekedett kockázatával.

Várandósvitamin és a férfiak

Ma már tudjuk, hogy a babára vágyó nők esetében a szakemberek többsége javasolja a várandósvitamin szedését, mert az így bevitt többlet tápanyag hozzájárul ahhoz, hogy a test optimálisan működjön. És ez nincs másképpen a férfiak esetében sem.

Természetesen most nem várandósvitaminra kell gondolni, hanem kifejezetten az erősebbik nem számára összeállított vitaminkészítményre. Ezek közt is olyat kell keresni, mely komplex, és a benne található anyagok szerves kötéssel vannak jelen (-citrát, -glükonát). Így ugyanis azok biológiailag aktívak, és a felszívódásuk, hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb.

Sokan rázzák a fejüket, hogy nekik biztosan nem kell semmilyen segítség, anélkül is fickósak, egészségesek, talpig férfiak. Ezeket ugyan senki nem vonja kétségbe, de azon is érdemes elgondolkodni, hogy ma már lassan a mérleg nyelve a férfiak felé billen, már ha arról van szó, melyik fél tehető felelősség a kapcsolatban a gyermektelenségért, melyik nem képviselőjénél jelentkezik a termékenységi probléma.

Forrás: ratkotunde.hu