„A cukorbetegek a rendszerességet fogadják el nehezen”

Fotó: 123rf.com

dr. Porochnavecz Mariettával, a Cukorbetegközpont diabetológusával készült interjút olvashatják. 

Mi a gyakoribb, honnan derül fény a betegségre? 

Attól függ, hogy 1-es vagy 2-es diabéteszes a beteg. Az 1-es típusra a komoly panaszok (szomjazás,  gyakori vizelés , fogyás, fáradékonyság) miatt hamar fény derül. A 2-es típus évek alatt lappangva alakul ki. Amikor már tüneteket okoz, általában nagyon magas vércukor értéket mérünk. Előfordul, hogy a szövődmények (szemészeti, vese, idegrendszeri vagy érszövődmények ) kivizsgálása során derül fény a diabéteszre.

Mely korcsoportból kerül ki a legtöbb 2-es típusú cukorbeteg?

Leginkább az ötven év feletti korosztályból. Az utóbbi időben a mozgásszegény életmód és helytelen táplálkozás miatt egyre fiatalabbaknál, sőt kamaszkorban is felléphet.

Mit tapasztal, mennyire veszik komolyan az emberek a szűréseket (főleg azok, akik magasabb rizikócsoportba tartoznak)

A betegek többsége sajnos nem jár szűrésekre. Úgy gondolom, hogy elsősorban a családorvosok tehetnek sokat e téren, mert ők találkoznak rendszeresen a beteggel és tudják, hogy ki tartozik rizikócsoportba.

Milyen gyakori, hogy az 1-es típust felnőttkorban fedezik fel?

1-es típusú diabetes lényegesen ritkább, mint a 2-es típus, de bármely életkorban jelentkezhet. Ma már vannak  olyan markerek amelyek alapján biztonsággal megállapítható, hogy melyik típusba tartoznak.

Milyen fejlődésen ment keresztül az utóbbi időkben a cukorbetegség terápiája?

A 2000-es évek óta nagy számban jelentek meg, mind tablettás, mind injekciós új készítmények. Ezekkel sokkal inkább lehet személyre szabottan kezelni a betegeket. Az újabb inzulin készítmények mellett lényegesen kevesebb hipoglikémia fordul elő. Csak jó szív-és érrendszeri hatással rendelkező gyógyszerek kerülhetnek forgalomba.

Fotó: 123rf.com

Hol van még szükség fejlődésre? 

Úgy gondolom, hogy  gyógyszer készítmény sok van és rendszeresen jelennek meg újabbak.  Ezek megfelelő kombinációjával jobb anyagcsere helyzetet lehet elérni.  Nagyon fontosnak tartom a rendszeres kommunikációt a betegekkel, hogy legyenek tisztában a betegségükkel, a gyógyszeres kezelés mellett a diéta és az életmód fontosságával. A szövődmények megelőzésében legnagyobb szerepe a jó anyagcsere állapotnak van.

Mit tapasztal, mennyi idő elsajátítania a betegeknek a cukorbetegnek való életmódot?

Ez attól függ hogy a beteg mennyire  akarja elsajátítani. A felvilágosítás, a tudás, önmagában nem elég, ezt hosszú távon be is kell tartani.

 Mi az, ami a betegek életét a legjobban megnehezíti?

A cukorbetegek leginkább a rendszerességet fogadják el nehezen. A tartós diéta, mozgás jelent komoly feladatot számukra.

Mi is pontosan az inzulinpumpa vagy a szöveti cukormonitorozás? Sokat hallani róluk, mégis kevesen tudják, mik is pontosan?

Az inzulinpumpát a labilis 1-es típusú betegeknek javasoljuk. Ezzel szeretnénk biztosítani a jobb anyagcsere helyzetet, a hipoglikémiák számának a csökkenését, a nagy vércukor ingadozások elkerülését. A szöveti cukormonitorozás minden olyan diabétezses betegnek ajánlott,  akinél nem sikerül tartósan jó anyagcsere állapotot elérni.  A behelyezett kanül biztosítja, hogy napokon keresztül lehessen mérni, és eltárolni az adatokat. A több száz mérés alapján látható,  hogy mikor jelentkeznek alacsony és magas vércukor értékek és ennek alapján hogy kell módosítani a kezelést.

Fotó: 123rf.com

Mennyire gyakori, hogy nehezen lehet beállítani a megfelelő vércukorszintet? Ennek általában mi az oka?

Inzulinos kezelés esetén nehezebb a vércukorszintet beállítani, különösen 1-es típusú beteg esetén.  Ennek sok oka lehet pl. a kooperáció nehézsége, az inzulin mennyiség és a bevitt szénhidrát mennyiség nincs összhangban, vagy nem veszi tekintetbe a beteg a mozgás vércukor csökkentő szerepét- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Mit üzenne a frissen diagnosztizált, 2-es típusú cukorbetegeknek?

A diagnózis megállapítása után szükségesnek tartom a beteg felvilágosítását a betegségéről, a diéta és a mozgás szükségességéről. Fontosnak tartom a vércukormérést nemcsak éhomra, hanem a fő étkezések után másfél órával is.  A kezelés típusától függően évi 2-3 alkalommal laboratóriumi ellenőrzést, a HbA1c érték mérést is javaslok. Ezen kívül évente szemészeti vizsgálatot, és a panaszoktól függően a szövődmények irányában történő vizsgálatokat is szükségesnek tartok.

Forrás: Cukorbetegközpont