Visszafordítható a merevedési zavar?

Fotó: gettyimages.com

A merevedési zavar vagyis erektilis diszfunkió meglehetősen gyakori jelenség, amelyet azonban sok férfi olyan kellemetlennek érez, hogy még orvosi segítséget sem mer kérni, holott sokan attól tartanak: a probléma visszafordíthatatlan. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a megoldás lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A merevedési zavar gyakori probléma

Az esetek döntő többségében a merevedési zavar olyan férfiaknál fordul elő, akik korábban képesek voltak erekciót fenntartani – ezt hívjuk másodlagos erektilis diszfunkiónak. (Az elsődleges típusnál – ami igen ritka – az érintett férfi sosem volt képes az erekció fenntartására.) A másodlagos jelenség olyan gyakori, hogy a Journal of Sexual Medicine szerint közel 30 millió amerikai férfit érint.
Fontos tudni, hogy megfelelő kezeléssel a merevedési zavar tünetei csökkenthetők vagy akár meg is szüntethetők, a legtöbb esetben a probléma átmeneti és visszafordítható. (Az elsődleges erektilis diszfunkció kezelése természetesen intenzívebb és összetettebb.) 

– A kezelés alapját leginkább a gyógyszerelés, illetve szükség esetén a műtéti eljárások jelenthetik – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Természetesen a megfelelő módszereket mindig személyre szabottan kell megválasztanunk, akár a páciens adottságait, igényeit is figyelembe véve, hiszen ha valakinél például nem válnak be a tradicionális eljárások, szóba jöhet még a pénisz pumpa is, amely vért pumpálva a péniszbe, fenntartja az erekciót

A merevedési zavar kezelésének három kategóriája

  1. Rövidtávú kezelés
    Az olyan jellegű segítséget nevezhetjük rövidtávúnak, amely adott esetben segít az erekció fenntartásában, de nem oldja meg a kiinduló problémát. Ez megoldás lehet olyan állapotoknál, mint például a cukorbetegség vagy az érszűkület.
  2. A kiinduló ok kezelése
    Amikor a merevedési zavar csak egy alapbetegség tünete, az alapbetegséget kell elsősorban gyógyítani. A beszűkült artériákat például gyógyszeresen és életmódváltással is lehet kezelni, az így visszaállított szív-érrendszeri egészség pedig az erektilis diszfunkció megszűnését is eredményezheti.  
  3. Pszichológiai kezelés
    Mivel a merevedési zavarnak sokszor pszichés oka van (kezeletlen stressz, alacsony önértékelés, sérült párkapcsolat, stb.), így a pszichológus bevonása is sokat javíthat a helyzeten, sőt, még a gyógyszeres kezelést is hatékonyabbá teheti.  

Mi segíthet még?

Életmódbeli változtatások
A vérnyomás és a koleszterinszint csökkentése, szükség esetén a súlyfelesleg leadása és a rendszeres mozgás mindenképpen jó hatásúak lehetnek, különösen, ha olyan alapbetegségek állnak a háttérben, mint a diabétesz és a szív-érrendszeri betegségek.

Medencefenéki gyakorlatok
A medencefenék izmai segítenek a férfiaknak a vizelésnél és az ejakulációnál. Megerősítésük tehát hozzájárulhat az erektilis funkció működéséhez, kutatások szerint még cukorbetegeknél is. 

Maca (Fotó: pixabay.com)

Gyógynövények és alternatív terápiák
Egy 2018-as tanulmány szerint a ginzeng hatással van a merevedési zavarnak, mint tünetnek a kezelésére, ahogyan ilyen hatással bír a fenyő kivonat (Pinus pinaster) és a maca (Lepidium meyenii) is – bár utóbbiak hatását jelenleg is vizsgálják. Enyhébb esetekben beválhat az orvosi akupunktúra is, bár amennyiben tartós, visszatérő problémáról van szó, vagy alapbetegség tüneteként jelentkezik a merevedési zavar, mindenképpen szükséges az urológiai segítség.  

Gyógyszerváltás
Bizonyos gyógyszerek ronthatnak az állapoton, így például a vérnyomáscsökkentők és a koleszterincsökkentők. Éppen ezért a probléma kivizsgálásakor fontos, hogy a szedett gyógyszerekről is beszámoljunk, hátha a szerváltás és az életmódbeli változtatások megoldást jelenthetnek.  

Amennyiben a merevedési zavar nem csupán egyszeri alkalommal jelentkezik, az ettől érzett stressz a későbbiekben tovább ronthat az állapoton – hangsúlyozza Rákász doktor. – Az ördögi körbe azonban nem szabad beletörődni, minél előbb érdemes kivizsgáltatni a problémát, hiszen a szakszerű és akár több irányú kezelés rendezheti a helyzetet.    

Forrás: Urológiai Központ