Előzzük meg a terhességnél kialakuló striákat!

Fotó: gettyimages.com

Talán nincs is olyan kismama, aki ne kenné a pocakját krémekkel és olajokkal, hogy elkerülje a striák megjelenését. Ez pedig vagy sikerül, vagy nem. Ebből is látszik, hogy a folyamat bonyolultabb annál, hogy csak krémekkel meg lehetne oldani. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Miért?

Egy kicsit egyszerű lenne azzal elintézni a striákat, hogy a táguló bőr okozza. Persze, ezt mindannyian tudjuk, a bőr csak egy bizonyos pontig képes tágulni, és az is ok, hogy ez mindenkinél eltér, de nem lehet tenni ellene?

A tágulás mértéke függ a bőr állapotától. Ez viszonylag könnyen bemutatható: ha a nő nem krémezi rendszeresen az arcát, akkor a téli hidegben kirepedhet a bőre. Nagyjából erről van szó a striák esetében is, csak itt nem az egész bőr reped meg, hanem “csupán” az alsó, kötőszöveti rész. Ez viszont nem igazán jön helyre.

Mikor?

Stria nem csak a terhesség folyamán alakulhat ki, de igaz, itt igen nagy rá az esély. De igazából minden olyan folyamat, mely a bőr hirtelen nyúlásával jár, erre hajlamosíthat. Ez lehet a kamaszkori növekedés, a hirtelen hízás, és hasonlók.

Hogy miért jelentkezik sok nőnél stria, mikor a kamaszkort megúszták nélküle? Nem azért, mert nem nőttek sokat. Az ok prózaibb, de reményre is okot adhat. Egyszerűen arról van szó, hogy a bőr tápanyagellátottsága jelentősen csökken a várandósság alatt, hiszen a hasznos anyagokra a babának van szüksége – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ezen a helyzeten pedig csak részben képes javítani az, hogy különböző olajokkal kenjük a bőrünket. Sajnos az is tény, hogy a már kialakult striákon segíteni nehéz, és teljesen striamentes bőrt elérni nem lehet.

Fotó: gettyimages.com

A krémek mellett

A szép bőr titka, hogy belülről kell ápolni. Ha ráncok ellen is a lehető legjobb megoldás a hidratáltság, amit belülről lehet elérni. A striák esetében is a tápanyagbevitel jelenthet hatalmas segítséget, amit szintúgy belülről kell megoldani.

Mivel a várandósság alapból egy igen energiaigényes folyamat, ráadásul manapság az élelmiszereink beltartalma sem éppen ideális, így remek megoldást jelenthetnek a várandósvitaminok, melyeket ma már a szakemberek többsége is javasol.

De melyik?

Azonban nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Ígérhet egy vitamin sok mindent, ha a készítményben szereplő anyagok nem szerves kötéssel vannak jelen, akkor csupán 10-20%-nyi szívódik fel belőlük. Ezzel szemben az olyan várandósvitamin, mely szerves, biológiailag aktív kötési formákkal rendelkezik (-citrát, -glükonát), a hasznosulásban is 80%-kal jobb.

Ha már várandósvitamin, akkor arra is figyelni kell, hogy megfelelően tagolt legyen, hiszen a szervezet mást igényel az első, a második vagy a harmadik trimeszterben. Külön bónusz, hogy a megfelelő várandósvitamin nem csak a babavárást könnyíti meg, és jó eséllyel megóv a striáktól is, de a vitaminoknak, nyomelemeknek és ásványi anyagoknak hála a körmök és a haj is egészségesek és fénylőek lesznek

Forrás: ratkotunde.hu