Bébik, kicsik és nagyok

Koronavírus: hogyan védhetem meg a gyermekem?

Fotó: gettyimages.com

Az eddigi adatok alapján a koronavírus fertőzés elsősorban az idősebb, krónikus betegségben szenvedők esetében jelent fokozott veszélyt. Szülőként mégis aggódunk, hiszen a gyerekközösségekben rendszerint gyorsan terjednek a fertőzések. Dr. Hidvégi Edit gyermek tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát a megelőzés lehetőségeiről kérdeztük.

Idősek és krónikus betegek fokozott veszélyben

A koronavírus terjedésével az adatok szinte napról napra változnak. A The Journal of the American Medical Association (JAMA) február 24-én megjelent közlése szerint – a Kínai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján – az igazolt fertőzések halálozási aránya 2,3%. A 9 év alattiak körében egyáltalán nem fordult elő haláleset a koronavírus fertőzés következtében. A 80 év feletti korosztály esetében azonban magas a halálozási arány: 14,8%. Emellett a krónikus betegséggel – szív- és érrendszeri betegség, diabétesz, krónikus légúti betegség és magasvérnyomás betegség – élők esetében is fokozott a kockázat.  

A gyerekek, ha meg is fertőződnek, enyhébb tünetekkel átvészelik a betegséget

A JAMA adatai szerint a Kínában történt fertőzések mindössze 1%-a érintette az 1 és 9 év közötti gyermekeket, és szintén 1% a 10 és 19 év közötti korosztályt. A gyermekek körében világszerte alacsony a fertőzöttek száma, s ha ki is mutatható náluk a koronavírus fertőzés, rendszerint enyhe tünetekkel átvészelik a betegséget. A kutatók szerint ennek oka a gyerekek és a felnőttek immunrendszere közti különbség lehet, vagyis a fiatalabb korosztály esetében a veleszületett immunválasz erősebb, így sokkal könnyebben győzik le a fertőzést. 

A magzat nem fertőződik meg

A The Lancet folyóiratban közölt kutatás alapján a fertőzés a magzatot nem veszélyezteti. A vizsgálatban 9, az utolsó trimeszterben lévő kismamát figyeltek meg. Mindegyik várandós hölgy esetében laboratóriumi vizsgálattal igazolták a koronavírus fertőzést. Egyikőjüknél sem alakult ki súlyos tüdőgyulladás a fertőzés következtében. A kismamák egészséges újszülöttnek adtak életet. A piciket császármetszéssel segítették világra, az 1 perces Apgar-értékeik 8-9/10, az 5 perces 9-10/10. Az újszülötteknél elvégzett koronavírus tesztek eredménye negatív lett.

Fotó: 123rf.com

Megelőzés: mi használ, és mi nem?

A koronavírus egy új kórokozó és az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy gyorsan terjed. Éppen ezért a szakemberek óvatosságra intenek és a megelőzésre figyelmeztetnek mindenkit, amíg nem tudunk a koronavírus fertőzésről többet. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy a saját és gyermekeink egészségét védjük és a vírus további terjedését megakadályozzuk. Emellett azt se feledjük, hogy még javában tombol az éves influenzajárvány is! Az alábbi tanácsok az influenza megelőzésére is hasznosak.

Tanuljunk meg kezet mosni!

A WHO ajánlásában is első helyen szerepel az alapos kézmosás. A gyerekek szeretik ezt elnagyoltan kezelni, pedig most különösen fontos, hogy alaposan, elég ideig – legalább 20 mp – és a teljes kézfelületet megmossák. Alkoholos alapú, fertőtlenítő hatású kézmosóval vagy szappannal. 

Ne piszkálja az arcát!

A megelőzés érdekében fontos a gyerekek figyelmét felhívni arra, hogy amennyire lehetséges, kerüljék a szájuk, szemük, orruk érintését.

Tüsszentés esetére

Tüsszentés során használjanak zsebkendőt, vagy ha ez nincs kéznél, a karjukat tegyék behajlítva a szájuk elé, és a könyök hajlatba tüsszentsenek. Ne a kezükbe, mert utána, amit megfognak, továbbadhatják a fertőzést. Jelen tudásunk szerint a koronavírus több óráig is életképes maradhat a különböző tárgyakon, felületeken. A használt zsebkendőt pedig dobjuk egyenesen lezárható fedelű szemetesbe. 

Mikor viseljünk maszkot?

A maszk viselése akkor javasolt, ha influenza-szerű, vagy megfázásos panaszaink vannak, annak érdekében, hogy a környezetünkben lévőket ne fertőzzük meg

A tüdőgyulladás elleni oltás véd a koronavírus ellen?

Pneumococcus baktérium ellen létezik védőoltás, ez gyakran tüdőgyulladást okoz. Az oltási rendbe illesztve kapják a gyerekek. Ez az oltás azonban nem véd a koronavírus által okozott tüdőgyulladás ellen. A koronavírus elleni oltóanyag előállításán jelenleg még dolgoznak a szakemberek.

Az orrmosás segít?

A fiziológiás sóoldattal történő orrmosás, az orrüregek átöblítése segít megfázás, nátha esetén, gyorsítja a felépülést arcüreggyulladás során, sőt allergiaszezonban is érdemes használni, mert az orrnyálkahártyára tapadt pollenektől megszabadulhatunk a segítségével. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a koronavírus elleni védekezést segítené az orrmosó használata.

Beszéljünk róla!

Sok félinformáció, téves hír kering a köztudatban a koronavírussal kapcsolatban. A gyerekekhez is eljutnak ezek a hírek, ezért fontos, hogy életkorának megfelelően, hitelesen beszéljünk róla. Helyezzük a hangsúlyt a megelőzés lépéseire, tanítsuk meg őket a higiéniás szabályokra, a helyes kézmosás és orrfújás módjára. 

Mit tegyünk megbetegedés gyanúja esetén?

Ha légúti betegség tüneteit észleljük a gyermeken, hívjuk a háziorvosát és kérdezzük a további teendőkről. A koronavírussal kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán követhetjük az aktuális információkat.

Forrás: Tüdőközpont

Exit mobile version