Bébik, kicsik és nagyok

Fontos az újszülött szabad légzése

Fotó: gettyimages.com

Egyre gyakoribb, hogy egy érett, normál súllyal született baba már a kórházból náthásan érkezik haza.

Nem elsősorban az orrfolyás jelent problémát, hanem az orrdugulás, amely az újszülött táplálását, mellből való szopását akadályozza. Bizonyára nem minden fiatal anyuka tudja, hogy a csecsemő kizárólag az orrán tud levegőt venni. A szájlégzést csupán hónapokkal később sajátítja el.

Szopás közben az a legfontosabb, hogy az orrjáratok tiszták, így a levegő számára szabadon átjárhatók legyenek.

A náthás baba számára – bármilyen éhes is – nem jelent örömet az evés. Rövid ideig és keveset szopik, közben fel-felsír – súlya emiatt nem gyarapszik megfelelően, és nyugtalanul alszik.

Az újszülött szabad orrlégzésének jelentősége egy nagyon ritkán előforduló kórképpel, a veleszületett hátsóorrüreg-elzáródással jól érzékeltethető. Külső látható jel nélkül, az orrjáratok belső, hátsó részén, az orrsövény egyik vagy mindkét oldalán a fejlődés során hártyás, illetve csontos elzáródás alakul ki. Ez a fejlődési rendellenesség többnyire nem társul más tünetekkel.

Fotó: 123rf.com

A féloldali elzáródás nem jelent komoly problémát, ha azonban mindkét oldalon jelentkezik, az a csöppség életét veszélyezteti. 

Közvetlenül a születést követően az egészséges gyermek a kitisztított orron át mélyet lélegzik, és bőrszíne piros lesz. Ha az újszülött orra mindkét oldalon elzáródott, ez a mechanizmus nem működik, a csecsemő bőrszíne kékes lesz, és nem sír fel egészségesen. Az orrába vezetett szonda segítségével másodpercek tört része alatt kiderítik az okot, és a fulladásveszélyt elhárítják. Erre természetesen minden szülészeti osztály fel van készülve.

Dr. Somi Ildikó
felnőtt és gyermek fül-orr-gégész szakorvos

Exit mobile version