Ha dundi a gyerek…

Fotó: gettyimages.com

Bár szeretnénk, ha fogyna, támogatnunk kell önbizalma megtartásában. És abban is, hogy jól érezze magát a bőrében egyelőre felgyülemlett, felesleges kilói ellenére is.

Gyermekünk a szívünk csücske, és ha kövérkés alkat, általában csak mosolyra késztet minket, mert egy gömbölyű mackóra emlékeztet… A gyermekgyógyász viszont nem ilyen elnéző, hamar meghúzza a vészféket – diétát, több mozgást javasol a csemetének. És nemcsak egészsége megvédése érdekében, hanem lelki okokból is. 

Amikor hallani sem akar a problémáról…

Furcsa, de előfordul, hogy gyermekünk másról kezd beszélni, amikor megpróbáljuk dundisága kérdését felvetni. A pszichológusok szerint ez a menekülő magatartás két dolgot takarhat. 

• Az egyik a félelem attól, hogy kevesebbet kell majd ennie (csökkentik ételadagjait), és nem kaphatja meg többé kedvenc süteményeit sem. 

• A másik ok az lehet, hogy pluszkilóival védi magát a külvilág „támadásaival” – esetében a gúnyolódásokkal – szemben. Bár hogy valójában ez okozza-e a félelmét, illetve mi készteti védekezésre, általában maga sem tudja megmagyarázni.

Fotó: 123rf.com

Amit tehetünk

Anélkül, hogy hirtelen „rárontanánk” vagy folyton nyaggatnánk azzal, hogy diétáznia kell, próbáljuk felderíteni, valójában mit rejteget, mi zavarja, amikor felvetjük a súlytöbblet kérdését. Ha nem sikerül elérnünk, hogy válaszoljon, ne habozzunk, hanem forduljunk vele pszichológushoz, aki segíthet feloldani a görcsösségét. Amennyiben a gyerek nem hajlandó elmenni a pszichológushoz, koncentráljunk a meggyőzésére, és legalább egy látogatásra rábírni.

Ha gúnyolódnak dundiságán, és emiatt bánkódik…

Sokat segíthet, ha a gyereknek vannak olyan pajtásai, akik ellenzik az ilyenfajta csúfolódást, és szimpatizálnak csemeténkkel, akármilyen alkatú is. Az ilyen „vigaszt nyújtó környezetben” a gyermek jobban elfogadja a fizikumát. Sőt gyakran azzal kompenzálja a kövérségét, hogy jóhangulatkeltővé válik, szórakoztatja a többieket. Ezzel szemben, ha kevéssé fogadja el testalkatát, mert nincs, aki megvédje, és szenved a többiek gonosz megjegyzéseitől, tréfáitól, mélyebbre kell ásni a probléma megoldása érdekében. Vajon azért hízik-e, mert a túlsúlyát hátrányosnak tekinti a baráti kapcsolatok kialakításában, vagy fordítva? A gyermekpszichológusok szerint a nehézségek a kapcsolatteremtésben gyakran eredményezik az „érzelmi kilókat”. És minél kényelmetlenebbül érzi magát a gyermek, annál inkább hízik…

Amit tehetünk

Minél több hasonló korú gyereket hívjunk meg hozzá otthon, és egyre gyakrabban szervezzünk neki társaságot. A biztonságérzetet nyújtó környezetben más módon szövődnek barátságok, kapcsolatok. De ha otthon elérjük, hogy feloldódjon, viszont az iskolában kitartóan gúnyolódnak vele, beszélnünk kell a tanáraival az intézkedés végett, nehogy érzelmi krízist okozzon nála a többi gyerek viselkedése.

Forrás: Galenus