Miért nem tudok lefogyni?

Fotó: gettyimages.com

Ha egyik módszer után a másikban csalódik, hamar frusztrált lesz, elveszíti lelkesedését és kitartását: „Én képtelen vagyok lefogyni!” – állítással.

Az interneten rengeteg oldal található a különböző fogyókúrás ötletekről, fórumok, ahol a fogyókúrázók megosztják egymással tapasztalataikat, orvosok írnak szakvéleményeket, új módszerek látnak napvilágot. A különböző tabletták, kapszulák mellett kondicionáló gépek, otthoni, kis helyen elférő csodaszerkezetek ígérnek tartós, gyors, látható eredményt, miközben a televízióból, az újságokból próbálnak motiválni a cérnavékony modellek ideálképei.

A fogyókúra során legfontosabb az akaraterő. Ha nem önmaga miatt akar formásabb lenni, könnyebben feladja, mint ha valóban belülrôl jön a vágy, hogy kisebb méretû ruhákra cserélhesse mostani darabjait. Nyisson egy fogyókúrás naplót és gondolkodjon el néhány kérdésen!

Hány kilótól szeretne megszabadulni?
Legyen önkritikus és reális! Lehetséges ez? Tűzzön ki elérhetô célt, azután, ha sikerül, majd kitûz egy újabbat. Fontos, hogy legyen sikerélménye! Persze becsapnia nem kell önmagát, de ne felejtse el, a felesleget sem két nap alatt szedte fel. Legyen önmagával megértô és türelmes!

Fotó: 123rf. com

Mennyi időt szán rá?
Gondolkodjon el rajta, menynyi idô alatt szedhette fel a plusz kilókat és hány hét szükséges ahhoz, hogy leadja! Ha kell, kérje ki szakember tanácsát! Ezenkívül gondolkodjon el azon is, naponta mennyi idôt tud arra fordítani, hogy megszabaduljon a felesleges centiméterektôl. A kettô csak együtt hatékony, hiába szab ki határidőt, ha nincs idô ezalatt megtenni a fogyáshoz szükséges lépéseket.

Mit fog másként (t)enni?
Válasszon ki egy olyan módszert, amely megfelel a következô kritériumoknak: egészséges, olcsó, gyors. Nagyon fontos, hogy az egészségét ne veszélyeztesse olyan praktikákkal, mint például a tisztán fehérjetáplálkozás, hiszen nem megbetegedni akar, hanem még egészségesebben élni. Étrendjének tartalmaznia kell nyers zöldséget és gyümölcsöket, továbbá elegendô folyadékot is! Nem kell speciális tengeri herkentyûket sem beszerezni hatalmas összegekért.

Menjen ki a közeli piacra és vásároljon be zöldségbôl és gyümölcsből! Senki sem akar órákat tölteni a konyhában a fogyókúrás ételek elkészítésével. A hízás oka legtöbbször a sok futva bekapott falat, amikor az idôhiány miatt nem is figyel igazán arra, mikor és mennyit eszik. Az a jó módszer, mellyel gyorsan elkészítheti az ebédet, a vacsorát, hiszen szintén ez a módszer tud csak megmaradni tartósan. Ha rá is szán fél évet a fogyókúrára, s ebben az idôszakban mellôzi egyéb szabadidôs tevékenységeit, kedvenc foglalatosságait, az nem fog eredményre vezetni, mert késôbb a hosszadalmas procedúrák elvégzését, amivel a kúra jár, és a lemondásokat megunja, ezért az ajtón bekopog a rettegett jojóeffektus.

Geszvein Erika
pszichológus

Az írás a Mit (t)egyek, hogy lefogyjak című könyvben jelent meg, amely megrendelhető webáruházunkban!