Mit főzzek ma? Kelkáposzta, padlizsán, hagyma – receptek

A zöldségek és fűszernövények között nem könnyű meghúzni a határt, mert némelyikük – például a hagyma – mindkét csoportba besorolható. A gomba ugyan sok fehérjét tartalmaz, de mivel nehezen vagy egyáltalán nem emészthető rostváz veszi körül, 3 éves korig csak fűszernövényként, ízesítésre használjuk. A szárított és őrölt szegfűgomba levesek, a rókagomba húsételek, az őzlábgomba szószok ízesítésére a legalkalmasabb.

Csecsemőnek ne használjunk leveskockát, ami az értéktelen húsok aminosavakig lebontott sűrítménye, és számos nemkívánatos adalékanyagot tartalmaz. A szárított zöldségporok használhatók, lehetőleg hozzáadott só és ízfokozó (glutamát) nélküli biokiszerelést válasszunk. Savanyításra friss citromlevet, egyéves kor után biológiailag erjesztett alma- és fűszerecetet használhatunk.

Rakott kelkáposzta rizzsel

Hozzávalók:
köménymag,
só,
rizs,
zöldségpor,
darált hús,
hagyma,
bors,
kelkáposzta.

Elkészítés:
A megtisztított kelt 4 részre vágjuk, és köménymagos, sós vízben 5 percig főzzük. leszűrjük, a kellevelek vastag ereit kivágjuk és ujjnyi széles metéltre szeleteljük. 5 kanál rizst sós zöldségporral ízesített vízben puhára párolunk, és szitán lecsorgatunk. 25 dkg darált húst (csirke-, pulyka- vagy sertéshúst) apróra vágott hagymával, sóval, borssal ízesítve, kevés zsiradékon (nagyon ízletes libazsírral vagy szalonnazsírral) megsütünk.

Egy tűzálló tálba soronként összerakjuk. Alul, felül a káposzta, közte a rizs és a hús legyen. A káposztára szórhatunk vágott kaprot és borsikafüvet. Előmelegített sütőben 20 percig együtt sütjük. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk. Hús helyett készülhet darált főtt sonkával vagy tojásrántottával és sajttal.

Padlizsános pulykaragu

Hozzávalók:
Pulykamell,
só,
padlizsán,
olaj,
vöröshagyma,
fokhagyma,
paradicsom,
petrezselyemzöld,
kömény,
citrom.

Elkészítés:
1 szelet pulykamellet (vagy csirkemellet) kockákra vágunk, kevés sóval, borssal beszórunk. a padlizsánt meghámozzuk, kockákra vágjuk, besózzuk, és szűrőkanálba téve a kieresztett levét lecsöpögtetjük. Egy lábasban felforrósítunk fél deci olajat, és ebben részletekben lepirítjuk a húskockákat, majd kiszedjük és félretesszük. Az olajba dobjuk és kissé lepirítjuk a leöblített padlizsánkockákat is, majd hozzáadunk egy apróra vágott vöröshagymát, 1-2 gerezd zúzott fokhagymát, és kicsit együtt is sütjük, végül 3-4 hámozott paradicsom húsával összeforraljuk. Visszatesszük a húst, és petrezselyemzölddel, csipetnyi őrölt köménnyel megszórva és 1 teáskanál citromlével ízesítve 5 perc alatt készre főzzük. Friss kenyérrel és zöldsalátával tálaljuk.

Rizses hússal rakott hagyma

Hozzávalók:
Vöröshagyma,
olaj,
jázminrizs,
zöldségpor,
só,
csirke.

Elkészítés:
2-3 karikákra vágott vöröshagymát olajon üvegesre párolunk. 6 evőkanál jázminrizst zöldségporral és sóval ízesített vízben megfőzünk. Főtt csirke- vagy pulykahúst paprikás olajon átforgatunk. Pecsenyesütőben egy réteg hagymára egy réteg rizst, majd paprikás húst, és újabb réteg hagymát teszünk. előmelegített forró sütőbe toljuk, és a hagyma pirulásáig sütjük. Paradicsommártással leöntve tálaljuk.

Hasznos tanácsok, rengeteg recept Dr. Kerekes Judit: jó étel, jó élet című könyvében. Rendelje meg a Galenus webáruházban!