A gyermekvállalást lelkileg is támogatni kell

Fotó: pixabay.com

A gyermekvállalást nemcsak anyagilag, de lelkileg is támogatni kell – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Budapesten.

A termékenységi ráta mára 1,25-ről 1,49-re nőtt, szintén emelkedett – 43 százalékkal – a házasságkötések száma, míg a válásoké 23 százalékkal csökkent, és a terhességmegszakítások száma is 40 ezerről 28 ezerre csökkent.

Nagy hangsúlyt kell fektetni a fiatalok lelki, erkölcsi támogatására is, talán ebben van a legnagyobb hiány szerte a világon, ám ha ezen változtatni tudunk, akkor tovább javulhat a demográfiai helyzet. Az államtitkár ugyanilyen fontosnak nevezte a szülés körülményeit, hiszen egy pozitív szülésélmény meghatározó a további gyermekek vállalásában.

A védőnők szerepe mind a várandósság időszakában, mind a szülés után meghatározó. A teremtett világot, a teremtett embert védeni kell, onnantól, hogy egy magzati élet megmozdul, hiszen a legvédtelenebb teremtményről beszélünk.

„Ha a magzatok védelméért nem szólal fel egy közösség szeretettel, odaadással, akkor hibát, bűnt követünk el” – tette hozzá.

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke arról beszélt, szeretnének a gyermeket tervező fiatalokhoz is eljutni, segítve őket abban, hogy minél felkészültebben, egészségesebben tudjanak gyermeket vállalni. Mindezek érdekében továbbképzéseket szerveznek majd. Fontos, hogy a védőnői szervezet ebben a munkában olyan partnereket találjon, akik szintén a kívánt gyermekek megszületéséért dolgoznak.

A Babacsalogató Alapítvány Védőnők a gyermekáldásért díját idén Vidáné Válóczi Éva, Borbélyné Horváth Anikó és Katona Csabáné vehette át.