Miért fontos a reggeli gyermekkorban?

Fotó: 123rf.com

Magától értetődő, de sokan mégsem veszik komolyan: Az a táplálék működteti a terünket, amit megeszünk, megiszunk. Az autónkat is megtankoljuk a megfelelő üzemanyaggal, ha menni akarunk vele. Mit tegyünk, ha gyermekünk nem „akar” vagy nem „tud” reggelizni?

A gyermekek között mindig is voltak jobb és rosszabb étvágyúak. Van, aki nem szeret reggelizni, úgy kell belediktálni pár falatot. Ha a tápláló reggeli kimarad, legalább egy pohár tejet, kakaót, gyümölcsteát vagy vizet itassunk a gyermekkel. Ha korán el kell otthonról indulni, csomagoljunk olyan reggelit, amit az úton vagy az óvodába, iskolába érve el tud fogyasztani. A növekedés bizonyos szakaszaiban változik az étvágy. Szerencsére, a serdülőkorba érve általában jobban esznek a kamaszok. Időt és odafigyelést kíván gyermekeink reggelijét úgy összeállítani, hogy nap mint nap el is fogyasszák, egészséges, ízletes, és gusztusos legyen.

Miből álljon a reggeli?

1. Folyadék: A napi folyadékbevitelben különösen fontos a reggeli folyadék, mivel az éjszaka a pihenésé. Fejfájás, teljesítmény csökkenés oka lehet, ha nem iszunk elég, jó minőségű folyadékot már reggel. Az üdítők, a túlcukrozott tea, a koffeintartalmú italok nem pótolják megfelelően a folyadékot. Természetesen mindenképp elfogadhatatlan, ha gyermekek energiaitalt fogyasztanak. Legjobb reggeli folyadékok: tej, gyümölcstea, gyümölcslé, víz.

2. Fehérje is nagyon lényeges reggelire: tej, tejtermék, sajt, túró, tojás, jó minőségű, sovány felvágottak állati eredetű fehérjéket tartalmaznak. Reggelire nem kell sok fehérjét adni, de mindenképp komplettáljuk, minden nap szerepeljen állati fehérje az első étkezésre is. Az energiát jó minőségű szénhidrátokkal és a zsírokkal pótoljuk.

Fotó: 123rf.com

3. Szénhidrát: teljes őrlésű lisztet tartalmazó péksütemények, gabonákból készült kásák, zabzabkása – gyümölccsel, kevés mézzel. Az erősen cukrozott müzlik, gabonapelyhek ritkán szerepeljenek reggelire, sok cukrot és kevés rostot tartalmaznak.

4. Zsiradék: Ha megkenjük a kenyeret, ne tegyünk rá túl sok zsiradékot. A margarinok széles választéka kapható, ma már nem tartalmaznak transzzsírsavakat. Vajat is adhatunk, ha a gyermek nem elhízott vagy túlsúlyos és eleget mozog. Nagyon jó hatású az erekre a hidegen sajtolt olajok fogyasztása, a pirítóst meglocsolva hidegen sajtolt olajjal nagyon finom és egészséges lesz a reggeli.

5. Zöldségek, gyümölcsök: A vitamin és rostbevitel szempontjából is hasznos, ha a reggeli bőségesen tartalmaz friss zöldséget, gyümölcsöt.

Ha van időnk, természetesen készíthetünk időigényes reggeliket: frissen sütött barna péksüteményeket, zöldséggel, olajos magokkal, babfélékkel készült szendvicskrémeket, pl: lencsekrém, babkrém, csicseriborsókrém, napraforgókrém, padlizsánkrém, avokádókrém stb. A családok nagy részében sajnos, erre általában csak hétvégén vagy a szabadság alatt van idő. Akkor viszont szánjunk energiát a tartalmas, egészséges reggeli elkészítésére.

Fotó: gallicoop.hu

A szülők kevés időt tudnak együtt tölteni a gyermekeikkel, ennek következménye lehet, hogy eltávolodnak egymástól. Rohanó világunkban a szépen megterített asztal, tápláló finomságokkal egy fontos lehetőség a családok számára a gyerekkel való kommunikációra is, az egészség megőrzése mellett, használjuk ki ezt az alkalmat a reggelinél is. Minden gyermek más, a szülő ismeri legjobban csemetéit, ki kell tapasztalni, hogy milyen módszerrel lehet motiválni őket az egészségesebb táplálkozásra.

Fotó: gallicoop.hu

A motivációhoz sok-sok türelem és ötletesség szükséges. Az állatfigurákat, játékokat formázó zöldségek a szendvicseken meghozhatják a kedvet az egészséges ételekhez, jó ötlet lehet kisgyermekeknél mondókákat, dalokat használni. Lehetőség szerint vonjuk be a gyermekeket az ételkészítésbe, az alapanyagok beszerzésétől, vagy előállításától, kertészkedés, szüreteléstől kezdve az étel elkészítés több folyamatába és a tálalásba is.

Forrás: Somogy Megyei Egészségfórum