Mit főzzek ma? Gesztenyés pulykamell, zöldfűszeres hústekercs

Fotó: 123rf.com

A pecsenyéket és töltött húsokat mártással, szósszal körítjük. Ahhoz, hogy a lényeg – a hús –, a színét, jellegét megőrizze, hogy a töltelék étvágygerjesztő színgazdagsága érvényesüljön, a körítést (mártást, szószt) ne halmozzuk rá, hanem öntsük alá, felnőtteknek külön edénykében tálaljuk fel. A köret nélküli húsételeket salátával vagy az ételhez illő és ehető zöldségekkel, gyümölcsökkel díszítve kínáljuk.

Gesztenyés pulykamell

Hozzávalók:
pulykamell, só, bors,
gesztenye,
vöröshagyma,
olaj,
tej,
zsemle,
libamájkrém,
petrezselyemzöld.

Elkészítés:
egy kisebb pulykamellet kiterítve, kiverve mindkét oldalán kissé sózzuk, borsozzuk. a töltelékhez 20 szem bevagdosott gesztenyét vízben puhára főzünk. Meghámozzuk és áttörjük (10 deka natúr, nem édesített mirelit gesztenyemassza is megfelel). Egy vöröshagymát felaprítunk, és 1 kanál libazsíron (lehet vaj vagy olaj is) üvegesre párolunk.

Hozzáadunk 1 tejben áztatott és kicsavart zsemlét, egy kis doboz libamájkrémet (elmaradhat), egy tojást és a gesztenyepépet. Sóval, fehér borssal ízesítjük, és jól összedolgozzuk. A masszát az előkészített hússzeletre kenjük, megszórjuk vágott petrezselyemzölddel, és felgöngyöljük.

Hústűvel összetűzve libazsírral (vagy vajjal) kikent pecsenyesütőbe teszszük, kevés vizet öntünk alá, alufóliával lezárjuk, és előmelegített sütőben 180 °C-on puhára pároljuk (kb. 60 perc). A fóliát levesszük, és a húst pirosra sütjük. 10 percnyi állás után ferdén felszeleteljük. Almapürével és rizszsel tálaljuk.

Zöldfűszeres hústekercs

Hozzávalók:
disznóhús,
petrezselyem,
majoránna,
kapor,
kakukkfű,
bazsalikom,
snidling,
sajt,
tojásdarabok.

Elkészítés:
A hústekercshez 25 deka darált disznóhúsból a szokásos módon fasírtot gyúrunk, majd olajozott alufóliára kiterítjük. A tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyem, majoránna, kapor, kakukkfű, bazsalikom és snidling keverékével (mindegyikből 1-1 teáskanálnyi mennyiséget használva). A zöldfűszerekre sajtot reszelünk, és felkockázott, keményre főzött tojásdarabokat szórunk. A fólia segítségével a húst felgöngyöljük. A fóliát légmentesen lezárjuk, és a becsomagolt húst előmelegített sütőben 200 °c-on 40-50 perc alatt megsütjük. 10 percet állni hagyjuk, majd kitakarjuk, 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és hosszúkás tálra rendezzük.

Főzelékkel tálaljuk, és friss kenyeret adunk mellé. (A maradék mélyhűthető.)

Fotó: 123rf.com

Hasznos tanácsok, rengeteg recept Dr. Kerekes Judit: jó étel, jó élet című könyvében. Rendelje meg a Galenus webáruházban!