Mit főzzek ma? Zöldségfelfújtak babáknak

Fotó: 123rf.com

Minél rövidebb ideig főzzük, sütjük, pároljuk a zöldségeket, gyümölcsöket, annál több vitamin marad bennük. A felfújtkészítéssel rövidebb főzési idő alatt tápértékben gazdag, könnyen emészthető, étvágygerjesztő, változatos ételek készíthetők.

Karfiolfejfújt

Hozzávalók 2 babaadaghoz:
1 csészényi karfiolrózsa,
1 evőkanál vaj,
2 evőkanál liszt,
1 deci tej,
1 tojás.

Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedve megmossuk, és sós, citromos vízben 15 percet előfőzzük. leszűrjük, és szerecsendióval megszórjuk. A vajjal a lisztből világos rántást készítünk, majd a tejjel és pici sóval mártássá főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojásfehérjéből vert habot, végül a kifőtt karfiolrózsákat. Vajjal kikent, zsemlemorzsával beszórt formába öntjük, és sütőben vagy gőzfürdőben 30 percet sütjük. Kiborítjuk, és melegített sós tejföllel vagy paradicsomszósszal leöntjük. reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Fogatlan babának karfiolpéppel készítjük. Ételallergiás kicsiknek liszt- és tojásmentes változatban így készülhet. 5 evőkanál leöblített kukoricadarát 2 deci sós vízben 10 perc alatt puhára főzünk. belekeverünk 2 evőkanál tejszínt és 2 evőkanál reszelt keménysajtot, majd a kifőtt karfiolrózsákat. A fentiek szerint kifőzzük, és zöld (sóska, spenót) vagy piros (cékla, paradicsom) szósszal tálaljuk.

Fotó: pixabay.com

Zöldségfelfújt

Hozzávalók:
1 tojás,
1-1 evőkanálnyi zsemlemorzsa, kefir és reszelt sajt,
4-5 evőkanálnyi párolt, felaprított vegyes zöldség (a húslevesben főtt zöldség is megfelel).

Elkészítés:
Elkeverjük a tojássárgáját a zsemlemorzsával (vagy szárított búzacsírával), a kefirrel és a reszelt sajttal. Hozzáadjuk a vegyes zöldséget, sózzuk, ízesítjük aprított petrezselyemzölddel vagy apróra vágott zöld csírával, és lazán beleforgatjuk a tojás csipetnyi sóval felvert habját. Egy kis tűzálló tálkát kivajazunk, behintjük olajon pirított zsemlemorzsával, beleöntjük a zöldséges masszát, és gőzfürdőben, előmelegített sütőben 150 °C-on 30-40 percig gőzöljük. Amikor félig kihűlt, tányérra borítjuk, és felszeleteljük. Főzelékfeltétként vagy önálló uzsonnának, vacsoraételnek szolgáljuk fel.

Spárgafelfújt

Hozzávalók:
50 deka spárga,
5 deka vaj,
fél deci tejszín,
3 tojás,
só, fehérbors,
zöldpetrezselyem.

Elkészítés:
A fehér spárgát meghámozzuk, megmossuk, és 2 liter 1-1 teáskanál sóval és cukorral, 2 evőkanál vajjal ízesített vízben 15-20 percet főzzük. Lecsöpögtetjük, a csúcsokat (vagyis a sípokat) levágjuk és félretesszük.

A főtt spárgát a vajjal és a tejszínnel pürésítjük, sóval, fehér borssal ízesítjük. Felverünk 3 tojást, és a spárgapürébe keverjük. Vajjal kikent, vágott zöldpetrezselyemmel beszórt formába töltjük, és gőzfürdőbe állítva, előmelegített sütőben 180 °C-on 35-40 percig sütjük. A felfújtat tálra borítjuk, paradicsommártással tálaljuk, és a forró vajon megfutatott sípokkal díszítjük.

Dr. Kerekes Judit: A jó étel élet című könyvét 600 recepttel megvásárolható a webáruházunkban!
Galenus webshophttps://shop.galenus.hu/termek/jo-etel-jo-elet/