Csonka családok és törvénytelen gyerekek?

Több mint egymillió ember él egyszülős családban – ne bélyegeket ragasztgassunk, ne sztereotípiákban gondolkozzunk, hanem beszéljünk róla értelmesen és nyíltan!

www.egyszulo.hu


Egy olvasó leveléből:
Olvastam egy írást, egy átlagos „női” portál, átlagos cikkében  a válás utáni bosszúról meg arról,  hogy lehet fegyverként használni a gyereket, amikor belép a harmadik.   
Közhelyes állítások, közhelyes következtetésekkel. Semmi különös, kapirgáljuk a téma tetejét. Volt viszont egy mondat, ami kicsapta a biztosítékot, így hangzott: „A válási statisztikákat hizlalók csoportjába beállni a legkevésbé sem felemelő, és a csonka családban felnövő gyermekek “hibalistáját” is bárki fel tudja mondani, ismerjük a diagnózisokat: érzelmi labilitás, kötődési problémák, felnőttkori kapcsolati krízis…”.
A diszkrimináló elnevezések ellen
Akkor kezdjük talán ott, hogy a XXI. században lassan leszokhatnánk erről a „csonka családozásról”. Esetleg javasolhatnám még a „törvénytelen gyerek” szakkifejezést, bár tudok ennél rosszabbat is. Hány olyan családot mutassak, amelyik csonkább a csonkánál, pedig annyian laknak benne, hogy ihaj? Mikor szokunk le arról, hogy „két szülő jó, egy szülő rossz”, függetlenül attól, hogy milyen szülőkről beszélünk? Csak a mennyiség számít, a minőség pedig elhanyagolható melléktermék? Ismeritek az Állatfarmot Orwelltől? Ott mondogatják a birkák, hogy „négy láb jó, két láb rossz”, mert ez így egyszerű, nem kell gondolkodni, nem kell differenciálni, mindenkit be lehet rakni egy jó nagy zsákba és kész.
Ami pedig a hibalistát illeti
Nem, sajnos én nem tudom felmondani a gyerekek hibalistáját, biztos azért, mert alulművelt vagyok. És egyébként pedig kikérem magamnak, hogy így, látatlanban bárki is rásüsse a gyerekemre, hogy felnőttkorában majd érzelmileg labilis lesz, kötődési problémákkal és kapcsolati krízisekkel. Ki az a vátesz, aki rápillant – persze csak virtuálisan – majd’ 700 ezer gyerekre és azt mondja: ezek itt a kötődési képtelenek, csiribicsiribá? Ki az, aki már előre „ismeri a diagnózisokat”, ahogy a bölcs szerző fogalmaz? Én nem ismerek diagnózisokat. Statisztikákat látok, ahol egyre több a válás. Érdekes módon olyan párok válása is, akik maguk két szülővel nőttek fel. Tehát ők nem labilisak érzelmileg és tudnak kötődni. Csak véletlenül pont elválnak.
Nem mindenki lesz deviáns, akit csak az édesanyja vagy csak az édesapja nevelt fel
Ha körülnézek, látok magam körül olyant – nem is egyet -, akit egyedül nevelt az anyja és most harmonikus házasságban él két gyerekkel és mellesleg jó apa. Meg olyant is, akit két kitűnő szülő nevelt fel, de ő maga képtelen benne maradni egy kapcsolatban. Vajon ilyenkor mit mondanak ezek a mindentudók? Hogy ők a kivételek? Helyes. Akkor jelöljük ki azt az egyre vékonyabb ösvényt, ahova az emberek 20%-a belefér, legyenek ők a normálisak, a többi 80% pedig a futottak még.
Ma reggel beszélgettem egy anyukával, aki három fiút nevelt fel egyedül. Ahogy mesélt róluk, az egész szoba megtelt melegséggel. Hogy milyen szeretettel és felelősen kötődnek hozzá és egymáshoz. Hogy milyen őszinték. Hogy milyen érettek, talpraesettek és megértők. Hogy milyen szeretetteljes légkörben nőttek fel és élnek azóta is. Úgyhogy azt szeretném kérni az összes szakértőtől és – nevezzük így – írástudótól, hogy amikor legközelebb a csonka családban felnövő törvénytelen gyerekek hibalistáját készíti, ne feledkezzen meg ezekről a defektusokról sem.
Szerző: -na-

Egyszülős családok Magyarországon

Magyarországon közel 500 ezer családból hiányzik az egyik szülő. Ezek a családok 664 ezer gyereket nevelnek, összesen tehát 1 141 670 ember – azaz a magyar társadalom 11%-a – egyszülős családban él. A hatalmas számok ellenére erről a rétegről – ha lehet egyáltalán rétegnek nevezni – nem szokás beszélni és szinte alig van olyan támogatás, tanácsadás, amely segítené őket abban, hogy hogyan oldják meg egyedül a gyereknevelés és egyáltalán a mindennapok kezelésének nem kis feladatát.
Egyszülős családban élni – bármelyik más családmodellhez hasonlóan – speciális igényeket, gondokat és megoldásokat jelent, amelyekkel foglalkozni kell. A gyermeküket egyedül nevelők körében például sokkal magasabb az elszegényedés kockázata, mint a kétszülős családokban.
 

Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2005-ben alakult azzal a céllal, hogy segítséget, információt, kapcsolatteremtési lehetőséget nyújtson az egyszülős családoknak. Az alapítvány elsődleges feladatának tekinti, hogy:

  • információt nyújtson a gyakorlati (jogi, pénzügyi stb.) kérdésekben
  • szakértők segítsék az egyedülálló szülőket speciális problémáikban
  • alkalmat teremtsen arra, hogy a szülők saját tapasztalataikon keresztül segítsék egymást
  • a gyermeküket egyedül nevelők számára is megteremtse a munkahelyi és társadalmi esélyegyenlőséget
  • megszüntesse az egyedülálló szülők elszigeteltségét, elmagányosodását
  • lehetőséget teremtsen arra, hogy társadalmi párbeszéd indulhasson az – egyre növekvő számú – egyszülős családokról.

www.egyszulo.hu