Az antidepresszáns sokat árthat a termékenységnek is

Fotó: 123rf.com

A stressz és a rohanó életmód mindennapossá vált. Ez már önmagában is komoly hatással van a férfiak spermaterelésére, de az ehhez kapcsolódóan igen gyakran jelentkező depresszió, illetve az erre szedett kedélyjavítók csak rontanak a helyzeten. De mit lehet tenni ellenük?

A kérdés megválaszolásában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Antidepresszáns

Megdöbbentően sokan szednek napjainkban valamilyen antidepresszánst. Ennek oka az az életvitel, mire rákényszeríti magát az ember, a vált vagy valós siker érdekében. Azonban azzal a legtöbben nem számolnak, hogy milyen árat is kell ezért fizetni.

A férfiak esetében egy érdekes visszás helyzet is adódik. Amikor a pár eldönti, hogy gyereket szeretnének, akkor a nőben és a férfiben is felébred a fészekrakási ösztön. A hölgyeknél ez babaholmik nézegetésében, tervezgetésben merül ki – később persze sok egyébben is – a férfiaknál azonban a munka fokozásában, hogy anyagi biztonságot teremtsenek. Ez lényegesen több stresszel jár, így sokan csúsznak az antidepresszánsok felé, ha csak időlegesen is.

Fotó: 123rf.com

Gondokat okoz

Nem újdonság, hogy az antidepresszánsok sajnos mellékhatásként impotenciát okozhatnak, ez a dobozukon is rajta van. Azonban azt csupán 2013-ban publikálták, hogy a spermaszámot és minőséget is komolyan befolyásolják.

Sajnos a kutatási eredmények, melyeket a New Scientist tudományos magazinban publikáltak a New York-i CornellMedical Center kutatói, rámutattak arra, hogy az ilyen szerek több, mint 30%-kal csökkentik a spermatermelést. Ez pedig összeadódik azzal a romboló hatással, amit a stressz okoz, valamint azzal a ténnyel, hogy a férfiak spermaszáma az elmúlt évtizedekben kevesebb, mint a felére esett vissza. Így összegezve pedig igen rossz a helyzet- mondja Ratkó Tünde.

Ellensúly

Az antidepresszánsok elhagyása is sokat javít a spermaszámon és a minőségen, ez azonban nem mindig megoldható, és a legtöbb esetben nem is elég. A fokozott tápanyagbevitel jelenthet megoldást arra, hogy a test képes legyen ellensúlyozni azokat a romboló tényezőket, melyekkel nap mint nap találkozik, ehhez azonban a táplálkozás ma már kevés.

A férfiak számára kialakított vitaminok, abban az esetben, ha kellő mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat is, képesek lehetnek a helyez jelentős javítására. Ehhez az is kell, hogy szerves, biológiailag aktív formában tartalmazzák az anyagokat, ami praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelent, hiszen így a felszívódás akár 80%-kal is javul.

A bevitt tápanyagok semlegesíthetik az oxidatív stressz okozta gondokat, és ellensúlyozhatják az antidepresszánsok jelentette kiesést.  Azzal azonban számolni kell, hogy a spermatogenezisre is hatással vannak ezek a szerek. A spermaképzés folyamata pedig egy 74 napos ciklus, ami azt is jelenti, hogy a probléma ellensúlyozására is minimum ennyi idő szükséges lehet.

Hormonális érintettség

Ki kell emelni azt is, hogy az antidepresszánsok egy része hatással van a nemi hormonok termelésére is. Ezt a hatást pedig családalapítási szándékkal mindenképpen ki kell küszöbölni, hiszen a férfiak esetében a tesztoszteron termelésének mértéke közvetlen hatással van a sperma minőségére és mennyiségére is, a libidóról már nem is beszélve. A hormonális érintettség kiküszöbölésére azonban mindenképpen szakember segítségét kell kérni, hiszen a gyógyszerek egyéb mellékhatásait, esetleges keresztreakcióit is figyelembe kell venni.

Forrás: ratkotunde.hu