Hallott már a lázmérő cumiról? Tippek a lázmérő vásárláshoz

Fotó: 123rf.com

Attól függ, hogy hány éves gyermeknél szeretné használni, hol szeretne lázat mérni, és az sem lényegtelen, hogy mennyi pénzt szán a lázmérőre. A választás ezektől függ.

– Lázmérőt szeretnék venni, de nem tudom, hogy egyáltalán milyet válasszak. A védőnőtől hallottam, hogy a hagyományos, higanyos lázmérők már nem kaphatók.

Higanyos lázmérőket gyártani és forgalmazni azok környezetszennyező és egészségkárosító hatása miatt 2009 áprilisa óta tilos az Európai Unióban, így Magyarországon is. Helyette számos más megoldás létezik a lázmérésre. 

Van egy három hónapos kislányom, és nincs elképzelésem róla, hogy milyen lázmérőt szeretnék. Vannak a hagyományoshoz hasonlító lázmérők?

  – Ha a hagyományos megoldásokhoz ragaszkodik, akkor kaphatók a megjelenésükben a hagyományos, higanyos lázmérőkre hasonlító, de higanymentes lázmérők. Ezekben egy színes szál szökik fel láz esetén. A hónaljban és a szájban, a nyelv alatt is alkalmazhatók, de tudni kell, hogy a higanyhelyettesítőt tartalmazó lázmérőknél a mérést követő „lerázás” nehézkesebb lehet, mint a higanyos társaiknál volt.

– Tudna kényelmesebben használható verziót ajánlani?

– Igen, a flexibilis fejjel ellátott digitális lázmérőket, amelyek elemmel működnek, és gyors, akár mindössze néhány másodpercig – maximum egy percig – tartó mérési idő után számszerűen mutatják a mért hőmérsékletet. Csecsemőknél és kisgyermekeknél előnyös és biztonságos, ha a lázmérő nem üvegfejjel, hanem hajlítható, műanyag fejjel rendelkezik. Ez a szájban történő mérésnél a leharapástól véd, és a végbélben történő hőmérsékletmérést is megkönnyíti. Ezek a lázmérők a nagyobb gyermekeknél és a felnőtteknél is használhatók a hónaljban való lázmérésre. A számkijelzővel rendelkező lázmérők viszonylag kedvező árúak.

– Hirdetésben olvastam kis lapocskákról és a fülben való lázmérésről. Mi a véleménye ezekről?

– A testfelületre, általában a homlokra helyezendő, vékony, néhány centiméter szélességű filmlapocskák színváltozással jelzik a hőmérséklet-változást. Néhány másodperces testfelülettel való érintkezést követően a filmlapocska színéből kiderül a hőmérséklet, gyakorlatilag a hőmérséklet színkódolását végzi el ez a fajta lázmérő. Kényelmes megoldást nyújt, mert nem szükséges a vele való lázméréshez a csecsemő vagy a kisgyermek levetkőztetése, alvás közben is elvégezhető a lázmérés. Hátránya, hogy éjszakai sötétben a színe nem látható.

Újszerű, ugyanakkor viszonylag drága megoldásnak számítanak az infravörös sugárzás mérésén alapuló, a külső hallójáratba helyezve mérő fülhőmérők. Ezek elemmel működnek, és a digitális kijelzőjükön rövid mérési idő után leolvasható a hőmérséklet. A fülhőmérővel való mérés helyes technikáját elsajátítva nagyon pontos mérésre van lehetőség, de tudnia kell, hogy hat hónaposnál fiatalabb csecsemőknél a hallójárat túl szűk a fülhőmérővel való méréshez, idősebb korban pedig a fülben felhalmozódott, nagyobb mennyiségű fülzsír akadályozhatja a pontos mérést. 

A fülhőmérőhöz hasonlóan működnek a homlokra helyezhető feltéttel rendelkező, digitális homloklázmérők, amelyekel a lázmérés könnyű és gyors, akár még akkor is, amikor a gyermek alszik.

– Érdekesek ezek a modern eszközök!

– Valóban, és nagyon hasznosak is. Hallott már a lázmérő cumiról? Az izgő-mozgó, cumizni szerető csecsemők ideális lázmérője lehet a lázmérő cumi, ami egy digitális számkijelzővel ellátott, speciális cumi. Néhány perces cumizás után jelzi ki a szájban mért hőmérsékletet.

– Csak hogy biztos legyek benne… Hol kell mérnem a lázat, és hány fokos hőmérséklet felett kell gyógyszert adnom a gyereknek? 

– 1 évesnél kisebbeknél végbélben történő lázmérés javasolt, 1–3 éves gyermekeknél végbélben vagy hónaljban is végezhető lázmérés, 3 évesnél idősebb gyermekeknél a testhőmérséklet hónaljban való mérése ajánlott.

Végbélben mérve a lázmérők által mutatott érték 0,5 °C-kal magasabb, mint hónaljban mérve. Lázcsillapításra akkor van szükség, ha a végbélben mért hőmérséklet meghaladja a 38,5 °C-ot, vagy a hónaljban mért hőmérséklet magasabb, mint 38 °C.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész