Zenés fejlesztő játékok életkorok szerint

Fotó: 123rf.com

Amikor szülők leszünk, a zene a mindennapjaink részévé válik. A csecsemőt altatódalokkal, dúdolással nyugtatjuk meg, vicces mondókákkal nevettetjük, a nagyobb gyerekek már maguk is énekelnek, zenét hallgatnak. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértőjének segítségével összegyűjtöttük, melyik életkorban milyen zenés fejlesztő játékot érdemes kipróbálni.

Zene – fejleszt és jókedvet hoz

A zene minden életkorban pozitívan befolyásolhatja a gyermekek fejlődését: javítja a szociális készségeket, segíti az agy fejlődését, különösen a memória, a nyelv elsajátítása és az olvasási készség területén. Ha pedig a gyermek megtanul egy hangszeren játszani, az javíthatja a matematikai készségeit is. A zene és a tánc együttesen segíti a motoros képességek fejlődését, és lehetőséget ad az önkifejezésre is. A zene elsősorban pedig örömöt okoz nekünk. Gondoljunk csak arra, hogy mennyire feldobja a napunkat, amikor meghalljuk a kedvenc számunkat a rádióban.

Zenés fejlesztő játékok – minden korosztály számára

Csecsemők és zene: A zene az a nyelv, amelynek segítségével még a szavak megértése előtt is kommunikálhatunk gyermekünkkel. A csecsemők sírnak, ha valamit szeretnének és gurgulázva nevetnek, ha jól érzik magukat. A dallamokat felismerik, gyakran mozgatják a kezüket, vagy a testükkel jelzik, hogy örülnek az ismerős ritmusnak. A csendes háttérzene megnyugtató lehet a számukra, különösen elalvás közben. A hangos háttérzene viszont túl stimulálhatja a csecsemőt, az erős zajokra rendszerint sírással reagálnak.

Fotó: 123rf.com

Tipp: Énekeljünk egyszerű, rövid dalokat a csecsemő számára. Ezt a dalos élményt tovább lehet fokozni egyszerűbb hangszerek használatával. Jó móka lehet egy száncsengő, egy dob vagy akár egy kis xilofon is.

A csecsemőt megnyugtatja, ezáltal nekünk is könnyebb dolgunk van, ha például pelenkázás, fürdetés vagy öltözködés közben énekelünk neki, akár saját költeményeket is, vagy az éppen végzett mozdulatsort foglaljuk dalba. 

Kisgyermekek és zene: A már járni tudó kisgyermekek nagyon szeretnek táncolni és mozogni, ha zenét hallanak. Sokszor tapsolva követik a ritmust. Ebben az időszakban nagy igényük van az ismétlésre. Felnőttként unalmasnak tűnhet, de ők valóban élvezik sokadjára is hallani ugyanazt a dalt vagy mondókát. Az ismétléssel segítjük a nyelvtanulást és a memória is fejlődik, idővel rendszerint már gyermekünk is velünk együtt dúdolja az ismerős sorokat.

Tipp: A sokszor előadott dalokat feldobhatjuk, ha kicseréljük az eredeti szöveget egy- egy nem odavaló szóval. (pl. Cirmos cica haj, hová lett a pók?)  A gyerekek jót fognak nevetni az értelmetlen cserén.

Fotó: 123rf.com

Óvodások és zene: Az óvodások már nemcsak hallgatják, táncolják vagy tapssal kísérik az ismerős dalokat, hanem önmagukat is újakat alkotnak. A játékban elmerülő kisgyerek például sokszor több dal keverékét vagy a játékához kapcsolódó kifejezéseket fűzi dalba és énekli, pusztán az éneklés öröméért. Ez a halk dudorászástól az egészen hangos dalolásig is terjedhet.  

Tipp: Az óvodások szeretik az ismerős dolgokról – például játékokról, állatokról vagy tevékenységekről – szóló dalokat. Zenehallgatáshoz vagy énekléshez válasszunk olyan dalokat, amiket közben eljátszhatnak, vagy hangutánzással (pl. állathangok) kísérhetnek. Az óvodás korosztály már elég érett, hogy az egyszerűbb hangszerek használatát megtanulja A kicsik hihetetlenül tudják élvezni, hogy egy egyszerű mozdulatsorral ők maguk alkotnak hangokat, akár zenét (vagy inkább zene – bonát).

Iskoláskorú gyermekek és zene: Az általános iskolás korú gyermekek már képesek együtt énekelni és elsajátítani egy hangszer lejátszását. Ebben az életkorban a szívesen énekelnek olyan dalokat, amelyekben a számokat, számok sorrendjét gyakorolhatják, vagy a helyesíráshoz, az iskolában elsajátított új tudáshoz kapcsolódó dalokat. 

Tipp: Ismertessük meg minél több zenei stílussal a gyerekeket, hallgassunk különböző zenéket. Ebben az időszakban már formálódik az ízlésük, kialakul a különböző zenék iránti tetszés vagy nem tetszés. Vigyük őket olyan programokra, ahol hangszerekkel ismerkedhet, és ha kedvet érez hozzá, a zeneórákat is lekezdheti. 

Tizenévesek és zene: Az idősebb gyermekek számára a zene már igazi közösségi élmény. Együtt táncolnak a kedvenc zenekaruk zenéjére, és a zene segítségével barátságokat alakítanak ki és megoszthatják az érzéseiket. Gyakran szeretnének együtt lógni és zenét hallgatni iskola után egy baráti társasággal. 

beautiful girl playing guitar in a garden with her mom

Tipp: A kamaszkor viharos éveiben a zenei ízlésük gyorsan változhat.

Ebben az életszakaszban a gyermekek elkezdenek leválni a szülőről, a zene is az önkifejezés egyik formája. Próbáljunk nyitottan állni a zene ízlése előtt, legyünk képben az aktuális kedvenc énekes, zenekar témákban.

A zene a személyiséget mérhetetlenül színesíti, fejlesztő hatása sokoldalú – minden területet lefed. Minél korábban elkezded megismertetni gyermekeddel a zene szeretetét, annál jobban beépül a személyiségébe, és természetes közegévé, igényévé válik. A zene öröme, jó kedv és az együtt muzsikálás egy fantasztikusan mókás családi délutánt tud varázsolni otthonodba!

Forrás: www.jatekliget.hu