Bébik, kicsik és nagyok

Vérvételek a kismamáknál: Mikor kell éhgyomorra menni?

Fotó: 123rf.com

A kismamákra meghatározott rend szerinti, többszöri vérvétel vár.

Milyen mértékben képes a koleszterin- és trigliceridszintet vagy a glükózszintet befolyásolni az, ha valaki mégis jóllakottan nyújtja a karját tűszúrásra? Míg az összkoleszterin- és a HDL-szintet kevesebb mint 2%-kal, az LDL-koleszterin-szintet kevesebb mint 10%-kal befolyásolja egy esetleges, vérvétel előtt beiktatott étkezés, addig például az éhgyomri vércukorszintet nagymértékben torzítja, ha nem éhgyomorra történik a vérvétel.

Éhgyomor szükséges

Az előtte levő éjszakán és a vérvétel reggelén nem szabad enni, és csak vizet szabad inni a következő paraméterek meghatározásakor:
• általános vérkép,
• klinikai kémiai paraméterek,
• éhgyomri vércukorszint,
• cukorterheléses teszt (orális glükóztolerancia teszt; OGTT).

Fotó: 123rf.com

Nem szükséges éhgyomor

A következőkben felsorolt vérvételeket megelőző éjjelen és reggelen nem kell éhezni:
AFP-meghatározás anyai vérből,
genetikai szűrővizsgálatokhoz – a kombinált- és integrált teszthez – kapcsolódó vérvételek.

• Általános vérkép készül, a fontosabb klinikai kémiai paraméterek meghatározása és vércsoport-meghatározás történik a terhesség tényének igazolódását követően néhány héten belül, a 24–28. hetek között és a szülést megelőzően néhány héttel. Az ehhez szükséges vérvételt gyakran a háziorvosok is elvégzik. A vérvételek éhgyomorra történnek. 

A magzat egészséges fejlődésének nyomon követését szolgálja a 16 hetes várandósoknál elvégzett, anyai vérből történő ún. alfa-fetoprotein (AFP)-meghatározás és az időben ezzel gyakran egybeeső hepatitis- és szifilisz (más néven luesz) szűrés. A vérvételt nem szükséges éhgyomorra végezni.

A terheléses vércukorszint-vizsgálat (OGTT) a terhességi cukorbetegség kiszűrésére szolgál. Két külön mért vércukorszint összehasonlításából lehet a szénhidrát-anyagcsere állapotára következtetni. Az első vérvétel éhgyomri, a második 75 gramm (7,5 dkg) glükózt tartalmazó oldat elfogyasztása után két órával történik. 

Éjszakai éhezést követően, éhgyomorra (éjjel és reggel szabad vizet inni), reggel 7-8 óra között történik egy vérvétel, amiből úgynevezett éhomi vércukorszintet határoznak meg. Ezt követően – éhgyomorra – meg kell inni egy 75 g glükózt tartalmazó vizes oldatot (ez kb. 2–3 dl). Az ital elfogyasztása után pontosan 2 órával újabb vérvétel történik. A 2 óra várakozási idő alatt ételt, italt fogyasztani nem szabad. 

Míg egyes laborok a pontosan kimért tömegű cukrot biztosítják, más helyeken azt kérik, hogy a kismamák előzetesen szerezzenek be a gyógyszertárból 75 g glükózt, és azt vigyék magukkal a vizsgálatra

Tipp

A cukoroldat elfogyasztása elviselhetőbb, ha egy citrom levét is belekeverik az egyébként émelyítően édes, cukros folyadékba. Célszerű egy megmosott citromot a kismamának magával vinnie a cukorterheléses vizsgálatra.

• Kombinált teszt, integrált teszt vérvételei: a nem kötelező, de egyre több kismama által választott, genetikai szűrésekkel járó vérvételekre, vérből történő biomarker meghatározásokra, amelyek segítségével pl. a Down-kór és az Edwards-kór kialakulásának valószínűsége becsülhető, jellemzően a 12–16. hetek között kerül sor. A biomarkerek meghatározásához szükséges vérvételeknek nem feltétele az éhgyomorra történő tűszúrás.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Exit mobile version