Gyermekszemészeti szűrőbusz a legszegényebb településekre

Fotó: 123rf.com

Gyermekszemészeti szűrőbusz indul a háromszáz legnehezebb helyzetű településre, a rászoruló családok gyermekei a vizsgálatok alapján szükségesnek ítélt szemüvegeket ingyenesen kapják meg. A program az Emmi, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében valósul meg.

A felzárkózó települések hosszú távú programja keretében Európa egyik legmodernebb szűrőbusza indul el a legszegényebb településekre. A szemészeti program egy orvoscsoport segítségével indult el. A Látás ajándékba program során több mint ötezer szemüveg készült el.

Gyermekszemészeti szűrésekre specializálódott optometrista szakemberek érkeznek a települések iskoláiba és óvodáiba. A szűrés ideje alatt videokonferencia keretében szemész szakorvos is rendelkezésre áll, aki online megtekintheti a műszeres vizsgálati eredményeket. Azokat a gyerekeket, akiknél ez indokolt, személyesen viszik szakorvoshoz.

Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója elmondta, nagyon sok gyermeket vizsgálnak és látnak el, de az említett teleülésekből elég kevés gyermek jut el hozzájuk. Feladatuk nem csak az ellátást, hanem a program részt vevő optometristák képzési is – jegyezte meg.

A szeretetszolgálat szemészeti programját az a felismerés alapozta meg, hogy a leszakadó településeken élő gyermekek látásromlását sokszor éveken át senki nem vette észre, és tíz gyermekből kettőnél ez maradandó károsodást okozott.