Cékla, a vitaminbomba

Fotó: pixabay.com

A cékla az egyik legolcsóbb és legegészségesebb téli tápanyagunk, a szervezet számára fontos vitális anyagok tárháza. 

Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és fito-vegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban, béta-karotinban. B-vitaminjai és karotinja fokozzák a bőr természetes anyagcseréjét, bőrvédő, bőrfiatalító hatásúak. Vastartalma nem jelentős, de a cékla az a zöldség, melyből a szervezet a legjobban tudja hasznosítani a vasat. 

Céklaleves (Fotó: pixabay.com)

A vas a folsavval együtt van jelen, és ezért nemcsak jó vérképző, hanem magzatvédő zöldségnek is tekinthető.

Káliumtartalma magas, ennek okán jó vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő. Cholintartalma hat az emésztésre, a gyomor és belek egyenletes működésére. Tisztítóanyaga a májnak és a vesének. C-vitaminja véd a vírusok, a megfázásos betegségek ellen. Kalcium-, magnéziumtartalma okán csonterősítő. Szénhidráttartalma csekély, de ezek azonnal hasznosuló egyszerű cukrok (glukóz, fruktóz, szacharóz), ezért a cékla a sportolók, a fizikai munkát végzők erőforrása is lehet. 

Tele van a ráksejtek szaporodását gátló antioxidánsokkal

A sav-bázis egyensúly és a májanyagcsere folyamatait is szabályozó hatása miatt a nyers cékla kicsavart leve a savtúltengésben szenvedő és a tumoros betegek mindennapi itala lehet. Zsírégető hatását a sárgarépalével kevert változata fejti ki leglátványosabban. A cékla bizonyítottan étvágygerjesztő, lúgosító, epeelválasztást segítő, gyulladást gátló hatású.  

Céklasaláta (Fotó: pixabay.com)

Mivel a cékla oxálsavat is tartalmaz, folyamatosan és nagymennyiségben fogyasztva hátráltatja a kalciumfelvételt és hozzájárulhat a vesekő képződéséhez. Ezért kisbabáknak csak heti 1-2 alkalommal és csak100 ml mennyiségben ajánljuk, felnőttnek napi 200 ml-nél több fogyasztása nem ajánlott, és azt is lehetőleg répa- vagy uborkalével hígítva.   

Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász