Takarításkor külön figyelmet kell szentelni a gyerekszobának, ahol a gyerekek idejük nagy részét töltik, ott tanulnak, alszanak, játszanak és kikapcsolódnak

A lakás tisztán tartása sok gondot okoz minden háziasszonynak. A helyiségeket funkciójuk szerint különböző módon kell rendszeresen kitakarítani. 

Ha időnk engedi, ne egyszerre takarítsuk a gyerekszobát a lakás többi részével. Külön készüljünk neki, hagyjunk elegendő időt rá, és korának megfelelően próbáljuk a gyermeket is bevonni a munkálatokba. Kisebb gyerekek nagy élvezettel mosogatják el a műanyag játékaikat egy lavór langyos vízben, vagy locsolnak virágot szülői segédlettel. A nagyobbak pedig már segíthetnek port törölni, vagy éppenséggel porszívózni. Így a gyermek megtanulja, hogy környezetét tisztán kell tartania, természetes igény alakul ki benne a tisztaság iránt, és fokozatosan önállóan is rendben tudja tartani a dolgait.

A gyerekszoba takarítását kezdjük a szellőztetéssel. Legalább naponta kétszer, reggel és este jól szellőztessünk ki még télen is. Ha 3-4 percre kereszthuzatot csinálunk, a levegő gyorsabban kicserélődik, mint ha az ablak egy fél órát nyitva van. Nem kell tartanunk tőle, hogy kihűl a szoba, a friss levegő is egykettőre felmelegszik. Gondosan szellőztessük ki az ágyneműt is, nyáron, ha lehetőségünk van rá, tegyük ki egy-egy délelőtt a napra is. Nincs kellemesebb annál, mint este finom, a nyár illatával átitatott ágyneműbe feküdni. Az ágyneműt hetente cseréljük a hálóruhával együtt.

Fotó: 123rf.com

A polcokat és a szekrényeket töröljük át puha ruhával, esetleg lehet nedves is, ha a bútor műanyag bevonatú. Töröljük le a csillárt, a lámpákat, az ablakpárkányt és az ajtókat. Havonta egyszer mossuk ki a mosógépben a plüssállatkákat is, hogy a forró vízben a poratkák elpusztuljanak. Időnként a műanyag játékokat is mossuk le, ezt a munkát a gyerekek is nagy örömmel végzik.

A növényeket rendszeresen locsoljuk, és gyakran zuhanyozzuk le a leveleiket, hogy ott se álljon meg a por.

Végezetül a padlót takarítsuk fel. Porszívózzunk fel alaposan. Csak jó minőségű porszívót használjunk, amelyik összeszedi a port, és a többszörös szűrőrendszerének köszönhetően nem engedi vissza a levegőbe. A nem megfelelő készülék csak felkeveri a port, mert ugyanúgy visszaengedi a levegőbe.

Időnként töröljük át a padlót vagy a parkettát is nedves ruhával vagy speciális padlóápolóval.

Ne használjunk erős szagú tisztítószereket egészen kicsi gyerek mellett, ilyenkor vigyük ki a babát a szobából a takarítás és a porszívózás idejére. 

Fotó: 123rf.com

Praktikus beszerezni egy párologtató-légszűrő készüléket, amelyet sokszor használhatunk a gyerekszobában. Takarítás vagy porszívózás után megtisztíthatjuk vele a levegőt, télen, a fűtési szezonban a levegő páratartalmát növelhetjük vele, megfázáskor illóolajokat juttathatunk a levegőbe, amelyeket a gyermek így könnyen belélegezhet. A nyári időszakban pedig a levegőben koncentráltan megjelenő polleneket szűrhetjük ki vele.

Nem kell mindent kínosan lefertőtlenítenünk. A túlzott fertőtlenítés nem ösztönzi a gyermek immunrendszerét természetes védekezésre a kórokozókkal szemben. A tisztaság azonban elengedhetetlen a gyermekszobában, egyrészt a gyerek egészséges fejlődése, másrészt a tisztaság iránti igényének a kialakulása érdekében.

Forrás: Galenus