Gyereknevelés és fogyni vágyás: egyeztessük össze

Fotó: 123rf.com

Rohanunk a gyerekekért az óvodába, iskolába, kísérjük őket különórára, edzésre… És közben van úgy, hogy velük is eszünk, hiszen sokszor nincs időnk külön beszerezni, főzni magunknak. Így persze nem tudjuk követni diétás étrendünket…   De ha valóban fogyni szeretnénk, a gyereknevelés mellett is törekednünk kell a megoldásra. Találjunk hát időt és módot a diétázás és a fogyás megkönnyítésére! Az alábbi jó tanácsok és tippek segíthetnek benne.

Diétázásba kezdeni, amikor gyermekünk még kicsi, vagy akár már iskolás, serdülő, ismerjük el, egyfajta kihívást jelent. Az első számú ellenség az időhiány – mert a gyermek kísérgetése, a vele való otthoni foglalkozás, törődés rengeteg időt igényel. Miképp találjunk hát időt, módot és motivációt a diétázás, a kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósítására, amikor egy perc idő sem jut magunkra? Ennek megkönnyítésére fogadjuk meg a szakemberek javaslatait. 

Főzzünk kis módosítással a családnak

Diétás ételt készíteni magunknak, és egy másik menüt a család többi tagjának, külön figyelmet, időt, fáradságot igényel. Ezért tanácsos összevonni a kettőt, illetve módosítanunk az adott menün: pl. csirkesültet készíteni magunknak köretként párolt brokkolival, és tésztát vagy burgonyát a többieknek.  A „családi” ételek (pörkölt, rakott vagy csőben sült ételek stb.) is készíthetők sovány húsból, könnyű összetevőkből, illetve a köretet variálva – mi magunk pl. kis adaghoz nagy adag zöld salátát fogyasszunk.

Fotó: pixabay.com

Tipp: Ha a gyerekeink nem szeretik a zöldséget, kínáljunk nekik brokkolit, cukkinit vagy borsót pürésítve. Tapasztalni fogjuk, hogy így elkészítve hamarabb elfogyasztják.

Időben készüljünk elő az adott hétre

Annak elkerülésére, hogy idő vagy ötlet hiányában esetleg elővegyünk egy iparilag feldolgozott készételt, vagy elmenjen a kedvünk a napi főzéstől, jó előre tervezzük meg és készítsük elő a heti menüt. A listát tegyük ki a hűtőszekrényre, annak függvényében vásároljuk, és így nyugodtak lehetünk, hogy nem leszünk tanácstalanok a későbbiekben. Lehetőleg több adagot és többfélét készítsünk egy időben, beleértve a diétás ételünket. Hétvégén szánjunk egy-két órát a zöldségtisztításra, a fajták szerinti porciózásra, a húsok előkészítésére, az előzetes sütésre és főzésre, hogy időt nyerjünk a hét folyamán.  

Fotó: pixabay.com

Tipp: Hétvégeken főzzünk együtt a gyerekekkel – még a legkisebbek is tisztíthatnak zöldséget, segíthetnek a konyhában. Amellett ezek a közös, játékos percek családias légkörben telnek, ugyanakkor megismertethetjük a csemetékkel, melyek az elemei a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásnak.

Használjuk fel a maradékot

Nyilvánvalóan nem szeretjük pazarolni az ételt. Így a legtöbbször, amikor (kisgyermekünk) otthagyja az eléje tett étel felét, rendszerint „befejezzük” helyette. Ez plusz kalóriákat jelent, ami természetesen nem segít minket a fogyásban, sem a diéta betartásában. Ezért ne feledjük, hogy a gyerekek természete olyan, hogy abbahagyják az evést, amint már nem éhesek. Emiatt ajánlatos először kis adagot tálalni nekik, a pazarlás és a ránk eső „maradék okozta kilók” elkerülésére, majd természetesen újra kínálni őket. Ami pedig marad a tálban, használjuk fel máskor és más módon.

Tipp: Nem ette meg a gyerek a húst? Készítsünk ehhez a maradékhoz egy alacsony kalóriatartalmú, tápanyagokban, rostokban gazdag és vitamindús quinoa köretet. Süssük át olívaolajban, vagy ízesítsük újra a húst, és vigyük el másnapi ebédre a munkahelyen.

Álljunk ellen a nassolásnak

A mamák egyik legnagyobb ellensége a kekszeket, édességeket tartalmazó doboz, konyhaszekrény-fiók… Első dolog, hogy tegyük el szem elől a kekszeket, csokoládékat, bonbonokat, süteményeket, hogy szűnjön meg a kísértés! A „teljes megvonás” okozta frusztráció csökkentésére, amikor viszont sor kerül a desszertre, és kínáljuk a gyermekeinket, időnként mi is fogyasszunk belőle egy keveset.

Tipp: A nassolás megelőzésére készítsünk elő egészséges és ízletes uzsonnát magunknak. Pl. sovány fehér sajtdarabokhoz adjunk 1 kávéskanálnyi mézet, 1 leveseskanálnyi müzlit és rizstejet szükség szerint. 2 kocka étcsokoládé és 1 db. szezonális gyümölcs is megengedett. Igyunk mellé finom, cukormentes, meleg italt, ízlelgessük kortyonként, hogy tovább tartson! 

Sportoljunk a gyerekekkel

A gyerek(ek)kel kapcsolatos, nagyfokú elfoglaltságunk és az egyéb teendők sokasága miatt nincs időnk elmenni edzőterembe vagy tornaórára, mozogni a szabad levegőn, netán még sétálni sem?  Pedig nem lehet elégszer kiemelni, hogy a rendszeres testmozgás, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, elengedhetetlen feltétele a hatékony fogyásnak.

Megoldás lehet, hogy a hétköznapokban fokozatosan kisebb erőfeszítéseket teszünk a fokozottabb testmozgás érdekében. Pl. gyalog megyünk a gyerekért az iskolába, lépcsőzünk a lift használata helyett, egy megállóval előbb leszállunk a járművünkről stb. És sportolunk a gyerekekkel együtt! Futás, ugrókötelezés, labdázás, úszás – sok mindenhez csatlakozhatunk.

Ahelyett, hogy néznénk őket, vegyünk részt az ő testgyakorlásukban, aminek örülni fognak, nekünk pedig hasznunkra válik. Amellett profitáljunk a hétvégékből, minél több testmozgás beiktatásával a gyerekekkel, lehetőleg a szabadban.

Fotó: pixabay.com

Tipp: Ne ingadozzunk akár futballozni, rollerozni vagy ugróasztalt használni a gyerekekkel. Ezek ugyanis nagyban hozzájárulnak a plusz kalóriák elégetéséhez amellett, hogy a többi testmozgással együtt, kiváló gyógyírt jelentenek stressz ellen Ez utóbbi pedig  tudvalevőleg lassítja a felesleges kilók leadását… Mindezeken kívül jobban is alszunk éjszaka egy testmozgással tarkított nap után, márpedig a kielégítő alvás segíti az éhséget és a jóllakottságot szabályozó hormonok (ghrelin, leptin) termelődését. 

Forrás: Galenus