Nem büntetik a szexuális felvilágosítást a lengyelek

Fotó: 123rf.com

Határozottan cáfolták csütörtökön a lengyel kormánypárt európai parlamenti (EP) képviselői, hogy a kormány az iskolai szexuális felvilágosítás kriminalizálására készülne, amely szándékot az uniós testület aznapi állásfoglalásában elítélt.

Az EP plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában bírálta, hogy Lengyelországban bűncselekménnyé nyilvánítanák a kiskorúak szexuális felvilágosítását.

A lengyel büntetőjogi kódexnek az EP által kifogásolt törvénymódosítási tervezete egy, parlamenti vitára bocsátott, Stop pedofília nevű, több mint 260 ezer aláírással támogatott állampolgári kezdeményezés. Ez szabadságvesztéssel büntetné a pedofília nyilvános népszerűsítését, valamint a gyermekek “aktív nemi életének nyilvános támogatását“, többek között akkor, ha ezt valaki hivatásos pedagógusként teszi.

Az állásfoglalás úgy értelmezi a lengyel állampolgári törvénymódosítási indítványt, hogy az akár hároméves börtönbüntetéssel is sújthatná a kiskorúaknak szexuális felvilágosító órát tartó pedagógusokat.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) EP-képviselői manipulációnak minősítették a brüsszeli állásfoglalást. Beata Mazurek, a PiS volt szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a bírált kezdeményezés nem kormánytervezet.

Ryszard Legutko filozófiaprofesszor, az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-frakciójának társelnöke kijelentette: az állásfoglalással az Európai Unió (EU) újabb hatásköröket próbál elvenni a tagállamoktól. “Az EU-nak semmi köze ahhoz, milyen módon tartanak egyes országokban szexuális felvilágosítást” – húzta alá.

Anna Zalewska, aki lengyel oktatási miniszter volt, mielőtt EP-képviselővé választották volna, rámutatott: a lengyelországi iskolarendszer minden szintjén szerepel a tantervekben a szexuális felvilágosítás, és csak a szülők választására bízzák, hozzájárulnak-e ahhoz, hogy gyermekük részt vegyen vagy sem az ilyen tanórákon.
   Egy másik ellenzéki politikus úgy értelmezte a civil kezdeményezést, hogy Lengyelországban börtönbüntetésre ítélnének olyan embereket, akik “szexuális oktatásról, fogamzásgátlásról, terhességről, nemi életről beszélnek“. (Lucie Szymanowska/MTI)