A láz és csillapítása

Fotó: 123rf.com

Azt mindenki tudja, hogy a normális testhőmérséklet 36,5–37 °C között mozog, hogy hónaljban mérve 37–38 °C között hőemelkedésről, 38 °C felett pedig lázról beszélünk.

A végbélben mért hőmérséklet – csecsemőknél ezt használjuk leggyakrabban – mindig 0,5 °C-kal magasabb a hónaljban mértnél. Kevésbé ismert, hogy a testhőmérséklet normális körülmények között is napszakos ingadozást mutat: legalacsonyabb a reggeli, a legmagasabb a délutáni hőmérséklet.

A láztól önmagától nem kell félni. Néhány napig tartó 38–39 °C láz, egyébként egészséges emberben, nem okoz kárt. Persze extrém magas, 41 °C feletti hőmérséklet, főleg ha tartós, erősen megviseli a szervezetet.

A láz tehát nem betegség, csak egy tünet, és mértéke önmagában nem tükrözi a betegség súlyosságát sem. Ez a szervezet reakciója a kórokozó okozta támadás vagy egyéb, lázat kiváltó folyamat ellen. Lázas állapotban ugyanakkor fokozódik az ellenanyag-termelés, tehát a hőmérséklet-emelkedés segítség a betegségek elleni küzdelemben. Az is igaz, hogy láz esetén fokozódik az anyagcsere: azaz gyorsul a pulzus és a légzésszám, és kellemetlen közérzettel jár. 

Így talán érthetőbb, hogy lázcsillapítást elsősorban akkor alkalmazunk, ha a beteg rossz közérzetre panaszkodik, ha elhúzódó láza van, vagy ha egyéb betegsége miatt szervezetének nagy megterhelést jelent a lázas állapot. Más megítélés alá esnek a csecsemők, akiknél a láz lázgörcs jelentkezésének veszélyével jár, tehát náluk rögtön kell csillapítani

Fotó: 123rf.com

A gyógyszertárakban kapható lázcsillapító gyógyszerek csak a lázat csökkentik, a normális testhőmérsékletet nem. Ha lemegy a láz, megszűnik az izomtónus-fokozódás, a remegés, csökken a légzés- és a pulzusszám. A bőrerek kitágulnak, verejték jelenik meg. 

Többféle lázcsillapító kapható, tabletta, folyadék (szirup), kúp formájában. Használatuk előtt tudni kell, hogy naponta négy-hat alkalommal alkalmazhatók, tehát általában négy-hat óránként adhatók. Ritkán tapasztalunk mellékhatást, de azért előfordulhat bőrtünet vagy egyéb allergiás reakció. A világon legelterjedtebb a paracetamol készítmények használata, mert alkalmazásuk mellett a legritkábban tapasztaltak mellékhatásokat.

Gyakran, elsősorban hosszan tartó láz, illetve csecsemők-kisdedek esetében használják a fizikális lázcsillapítást. Ennek során növelik a hőleadást, ami közvetlenül nincs hatással a hőközpontra. Többnyire lázcsillapítókkal együtt alkalmazzák. Legelterjedtebb a teljes test borogatása (tehát a csukló-boka vizes rongyba csavarása hatástalan), valamint a hűtőfürdő használata.

Minden lázas betegnél, különösen gyermekeknél fontos a bő folyadékpótlás. Mivel a láz csak tünet, annak okát minden esetben keresni kell.

Dr. Nemes János