Miért válasszunk mobil légzésfigyelőt?

Fotó: 123rf.com

Ha babakelengye, aggódás, biztonság – akkor a légzésfigyelők használata mindig aktuális téma, ám a mobil légzésfigyelőkről kevésbé esik szó. 

A légzésfigyelők használatával kapcsolatban a szülők többsége a szenzorpados légzésfigyelőket részesíti előnyben, de nemrég egy terhes kismama a légzésfigyelőkkel kapcsolatosan a következőt mondta: 

„Amikor még nem szül meg valaki, nem tudhatja, hogy babája szeret-e majd az ágyában aludni, vagy mindenhol máshol könnyedén elalszik majd, de pont a kiságy lesz a legkevésbé kedvelt erre a célra. Ilyenkor pedig a legjobb megoldás egy mobil légzésfigyelő.”

És milyen igaz. A mobil légzésfigyelő azért mobil, mert bárhol használható, olyan körülmények között is, ahol egy hagyományos légzésfigyelő nem. Ilyen a bölcső, az álló babakocsi, az utazóágy, egy nagyobb ágy, egy vastag, vagy rugós matrac, vagy ha a szülő az iker babákat egy ágyban szeretné altatni, vagy ha esetleg szoptatás közben elaludna mellette. A különböző anyagú, kombinációjú, variációjú, dőlésszögű, memóriahabos, vagy hálós matracok esetén a légzésfigyelő gyártók is sokszor tanácstalanok, ám a mobil légzésfigyelők ezekkel is kiválóan használhatók.

A mobil légzésfigyelők működése nagyon egyszerű, a baba pelusára kell a készüléket csíptetni, mely a baba bőrével érintkezve közvetlenül érzékeli a csecsemő hasi légzőmozgását, ennek érdekében kifejtett erőfeszítéseit. 

A készülékek legfontosabb tulajdonsága, és legnagyobb előnye a hagyományos légzésfigyelőkkel szemben, hogy a közvetlen érintkezés miatt sokkal kisebb a téves riasztás kockázata, hiszen nem kell egy vastag matracon keresztül érzékelniük, és a szülőnek csupán a megfelelő felhelyezésre kell figyelnie. A másik óriási előnyük, hogy legtöbbjük rendelkezik egy úgynevezett stimuláló funkcióval, amely 15 másodperces „erőfeszítés” szünet után finoman megrezegteti a baba bőrét, ezáltal lélegzetvételre stimulálja. Ha ez sikertelen, hangos szirénázással riasztja a szülőt. 

A szülők többsége azonban idegenkedik a mobil légzésfigyelőktől több, téves feltételezés miatt. Az egyik leggyakoribb ellenérv a hason altatás, mely kapcsán úgy gondolják, hogy a készülék zavarja a babát.

A gyártók úgy fejlesztették ki ezeket a készülékeket, hogy nem a pocak közepére, hanem a köldök és a csípőcsont közé kell felhelyezni őket, és az elhelyezést úgy lehet variálni, ahogy a baba aludni szeret. Így, ha a baba hason szeret aludni, a készüléket a csípőcsonthoz közelebbi oldalra, ha oldalt, akkor a köldök felöli részre kell feltenni, így a babát nem fogja zavarni. A miniatűr, egy gyufásdoboz méretű, aprócska készülékek ergonomikus formájúak, így a gyártók külön ügyelnek arra, hogy viselésük ne keltsen kellemetlen érzést.

A mobil légzésfigyelőket nemcsak pelenkán, hanem textilen keresztül, például egy szoros derekú kis nadrágon is lehet viselni, így a körülményes beöltöztetés is leegyszerűsíthető.