Zabpehely édesen és sósan

Fotó: pixabay.com

A zabpelyhet legtöbben a müzliből ismerjük, de konyhai felhasználása ennél sokkal változatosabb. Legyen szó egy reggeli kásáról, egy energiaszeletről, vagy akár a vagdaltak lazításáról, a zabpehely mindig jó választás. A zab laktató, és lassan felszívódó szénhidrát.

Rosttartalmának köszönhetően letisztítja a bélfalakat, ezáltal könnyíti az emésztést. Vitaminokban (B-vitaminok), ásványi anyagokban gazdag, tartalmaz cinket, magnéziumot, vasat, foszfort, amik a fejlődésben lévő gyerekeknek is nagyon fontosak. Bár a zab melegítő gabona, mégis ajánljuk a folyton izgő-mozgó gyerekeknek a fogyasztását minden évszakban. 

Zabpelyhes fasírt grillezett cukkinivel

1 adag: 588 kcal

Hozzávalók 2 főre:

A fasírthoz: 75 g apró szemű zabpehely, víz, 1 db egész tojás (M-es), só, tört színes bors, 1 gerezd fokhagyma, snidling, 1 ek darált dió (kb. 25 g), 1 mk mustár, 30 g burgonyapehely, olívaolaj a sütéshez.

Továbbá: 300 g zsenge cukkini, tört színes bors, olaj a sütéshez, 60 g cottage cheese, snidling.

A zabpelyhet annyi meleg vízbe áztatjuk, ami ellepi. Ha megszívja magát vízzel, kinyomkodjuk. Nekem kb. 150 gramm lett a nedves zab. A zabot összekeverjük egy tojással, mustárral, reszelt fokhagymával, aprított snidlinggel, sóval, borssal, és a burgonyapehellyel.

Egy kellően jó állagú masszát kapunk. A masszát hat részre osszuk, és kis lepényeket formázunk belőlük. Kevés olívaolajon pirosra sütjük a lepényeket. 

Közben a cukkinit vékony szeletekre vágjuk, és kevés olívaolajon megsütjük. Tört borssal fűszerezzük, esetleg egy-két ágacska friss kakukkfüvet dobhatunk a piruló zöldségre, így még ízesebb lesz.

A cottage cheese-t aprított snidlinggel kikeverjük. 

Frissen, azonnal fogyasszuk. 


Fotó: pixabay.com

Zabpelyhes, áfonyás sajttorta

1 szelet: 199 kcal
Hozzávalók 12 szelethez (22×22 cm-es forma): 

A müzli alaphoz: 110 g apró szemű zabpehely, 45 g zabliszt, csipet só, késhegynyi őrölt fahéj, 40 g finom szemű nádcukor, 90 g vaj.

A sajttortához: 250 g natúr krémsajt, 1 db M-es egész tojás, 15 g bio kukoricakeményítő, késhegynyi vanília őrlemény, 50 g nyírfacukor, 150 g friss áfonya.

A zablisztet összekeverjük a zabpehellyel, cukorral, fahéjjal, csipet sóval. A vajat felolvasztjuk, és beledolgozzuk a szárazanyagokba. A 22×22 cm-es formát egy szilikonos sütőpapírral kibéleljük, majd egy evőkanál segítségével egyenletesen beletömörítjük az alapot. 1 órát pihentetjük.

A sütőt bekapcsoljuk 170–180 °C-ra légkeveréses fokozaton. Az alapot 20 percig elősütjük.

Közben a sajttorta hozzávalóit homogénre keverjük, az áfonyát megmossuk, majd leitatjuk róla a nedvességet. Az elősütött alapra öntjük a sajtkrémet, megszórjuk a gyümölccsel.

22–25 percig sütjük, vagy amíg rázásra már nem remeg a krém, de 25 percnél tovább ne. A formában hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.

Hadarik Rita
gasztroblogger