Szoptató anyák ne salaktalanítsanak!

Fotó: 123rf.com

Napjainkban divatosnak számítanak, és nagy népszerűségnek örvendenek, különösen a nők körében – a fogyással is összefüggésbe hozható, salaktalanító, méregtelenítő kúrák. Számtalan, többé-kevésbé sanyargató praktika található a világhálón, aminek köszönhetően meg lehet szabadulni a „méreganyagoktól”.

A szoptató anyák is általában fogyni szeretnének és arra vágynak, hogy minél hamarabb megszabaduljanak a terhesség alatt felhalmozódott kilóktól. Ha azonban arra gondolnak, hogy vízhajtókkal vagy salaktalanító, méregtelenítő teákkal célt érnek, tévednek

A női szervezet is igyekszik a terhesség előtti vízháztartásbeli egyensúlyt helyreállítani, ez azonban hosszabb időbe, akár hónapokba telik, addig türelemmel kell lenni. A szülés utáni első hetekben több liter vizet veszíthetnek a szoptató nők anélkül, hogy bármilyen vízhajtót szednének, vagy netán koplalnának. A szoptatás miatt az átlagosnál több tápanyag bevitelére van szükség, és több folyadékot kell fogyasztani. 

100 ml anyatej termeléséhez mintegy 85 kcal plusz energiamennyiségre van szüksége az anyának.

A szoptatás első négy-hat hónapjaiban kb. 635 kcal-val, a későbbi hónapokban, a hozzátáplálás megkezdése után mintegy 285 kcal-val több energiabevitel szükséges, mint egyébként (nem szoptató nőknél napi átlag 2100 kcal az energiabevitel). Nemcsak az energia mennyisége a lényeges, hanem ügyelni kell a változatos, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra!

Salaktalanításról lévén szó, leggyakrabban a vízhajtó hatású növények teáit vetik latba a siker érdekében. Számolni kell azonban azzal, hogy egy drasztikus salaktalanítás, vízhajtás a szervezetből nagy mennyiségű sót és nyomelemeket is eltávolít, ami kifejezetten káros hatású lehet a szülés után regenerálódó, a szoptatás révén pedig igénybe vett női szervezetre. A vízhajtókkal többek között nátrium, kálium, kalcium, magnézium is távozik szervezetből, illetve nyomelemek is ürülnek a vizelettel. Eközben, szoptatás alatt a nyomelemek, ásványi anyagok iránti igény mintegy 30–50%-kal emelkedik a felnőtt, nem szoptató nők napi szükségletéhez képest. Ennek fényében érthető, hogy szoptatás alatt sokkal inkább a fokozott bevitelre, semmint a szervezetben lévő raktárak salaktalanításnak nevezett vízhajtással való kiürítésére kell koncentrálni.

Fotó: 123rf.com

A szoptató anyák ne igyanak vízhajtó hatású teákat, ne használják a vízhajtó hatású növényeket sem önmagukban, sem különféle teakombinációkban!

Szoptatás alatt tilos!

• Csalán (Urtica dioica) levele, gyökere
• Kukorica (Zea mays) bajusza
• Mezei zsurló (Equisetum arvense) hajtása
• Aranyvesszőfű (Solidago virga aurea) virágos hajtása
• Gyermekláncfű (Taraxacum officinale), más néven pitypang különböző részei
• Tarackbúza (Agropyron repens) gyökértörzse
• Nyírfa (Betula pendula) levele

A fűszerek közül csak mértékletesen fogyasszák a szoptató anyák a következő, vízhajtó hatású növényi részeket!
• Petrezselyem (Petroselinum crispum)
• Borókabogyó (Juniperus communis)

Szükség van-e salaktalanító kúrákra? Mindenkinek el kell gondolkodnia azon, hogy érdemes-e éves egyszeri nagy salaktalanításba kezdenie, vagy inkább célszerű az év minden napján ügyelni arra, hogy egészséges ételeket, italokat fogyasszon, és mozogjon, sportoljon. Különösképpen igaz ez a szoptató anyákra, akik számára a vízhajtó hatású növények, teák alkalmazása kerülendő! 

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész