Bébik, kicsik és nagyok

Derűsen az iskolában – a Bach-virágok segíthetnek

A Bach virágelixírek hasznosnak bizonyulhatnak a gyermekek iskolába járással kapcsolatos lelki bajainak, magatartásbeli gondjainak megoldásában. Főképp a tanévkezdést követő időszakban tanácsos gondolnunk rá.  E virágterápia megkönnyítheti a gyakran problémás átmenetet az (új) iskolai életbe, javíthatja gyermekünk hangulatát, alkalmazkodó képességét. De milyen gondok merülhetnek fel, és melyik Bach-virág segíthet azok elűzésében?

Gyermekünk nem szereti a tanár nénit…

Mert félénk, tart a tanárnőtől
Gyermekünkkel elbeszélgetve próbáljuk megérteni, hogy a tanórák alatt mi játszódik le, ami kiválthatja benne ezt az érzelmet. Ha a tanárnő gyakran korholja, emelt hangon is, félelmet keltve a gyermekben, ajánlott Bach-virág:

Bohócvirág (Mimulus): eszenciája félelem és félénkség ellen hat. Segít abban, hogy a gyermek biztonságban érezze magát, bátrabb legyen az iskolában, és könnyebben túltegye magát félelmein.. Így ne jöjjön zavarba akkor sem, ha felszólítják. 

– Ha ennek a negatív érzelemnek az az oka, hogy gyermekünk nagyon eleven
Tele van energiával, túlzottan lelkes és aktív, az osztályban is  igyekszik mindig a középpontban lenni. Tanárnője ezt nem helyesli, és gyakran rászól, hogy maradjon csendben, higgadjon le. Ez esetben ajánlott Bach-virág:

Vasfű (Vervain): az eszencia cseppjei segítenek a gyermeknek lecsillapodni, oldani a benne felgyülemlett feszültséget. Továbbá mérsékelheti túlzott energikusságát, hevességét, olykor túlbuzgóságát.

Szinte folytonos feszültségben él az iskolában…
Szorongó, aggódó
Mindenáron sikeres akar lenni mindabban, amit elvállal, legyen bárhol – de főképpen törekszik rá az iskolában.  Mindent túl jól akar csinálni, és ennek megítélése miatt is szorong. Mi azt szeretnénk, ha kevésbé igényes lenne magával szemben, és gyakrabban lazítana. Ennek elérése érdekében ajánlott Bach-virág:

Forrásvíz (Rock Water): ez a virágeszencia gyógyírt jelenthet a rugalmasságra, a szorongás megszüntetésére.  Amennyiben a gyermek túlzott önkontrollal rendelkezik, túl szigorú önmagához, vagy maximalista minden iskolai tevékenységében, ezek a cseppek segítik abban, hogy rugalmasabbá váljon. Hatásuk lehet még, hogy ösztönzik a szerényebb célkitűzésekre, aminek révén több öröm, kevesebb bánat érheti az iskolában…

– Attól tart, hogy kudarcot vall
A saját magára gyakorolt lelki nyomás lehetséges, hogy az önbizalom hiányának tudható be. Vagy annak, hogy túl gyakran hasonlítja össze magát másokkal, és ilyenkor önértékelése alacsony, ő „marad alul”. Túlzottan önkritikus, általában azt gondolja, hogy osztálytársai jobbak nála, fél, hogy kudarcot vall. Ilyenkor ajánlott Bach-virág:

Vörösfenyő (Larch): ez a virágeszencia segít visszanyerni a gyermek önbizalmát, derűsebb, nyugodtabb lesz, megbékél képességeivel. Egyúttal hozzájárulhat ahhoz, megtegyen minden tőle telhetőt egy cél érdekében, elégedetlenség nélkül. A cseppek hatására javulhat önbecsülése, önbizalma.

Rosszul éli meg a családi költözéssel együtt járó változásokat…
– Ha nehezen szokja meg az új környezetet és iskolatársait

Egy költözés minden bizonnyal új iskolát jelent, és a régi pajtásoktól való elszakadás is megtörténhet. Az ezzel járó esetleges fájdalom ellen, valamint az új körülményekhez és iskolatársakhoz való nehéz alkalmazkodás megkönnyítésére ajánlott Bach-virág:

Diófa (Walnut):  virágeszenciája segíthet abban, hogy a gyermek kevésbé fogékony legyen ezekre az eseményekre, ne legyen túlérzékeny. Egyúttal megkönnyíti, hogy jobban alkalmazkodjék az új helyzethez, kíváncsi legyen rá, és képes legyen elfogadni azt.

Ha inkább nosztalgiát érez

Sajnálja az elmúlt időszakot (pajtásokat, tanár nénit…), nehezen engedi el korábbi iskoláját, gyakran nosztalgiázik. Ilyen esetben ajánlott Bach-virág:

Jerikói lonc (Honeysuckle:) virágeszenciája segít a gyermeknek jobban megélni a jelent, és megbékélni a múlttal. Megkönnyíti, hogy a költözés előtti időszakra egyre kevesebbet gondoljon vissza nosztalgiával. Továbbá, hogy sajnálat és megbánás nélkül tudjon örülni az új iskolának, társainak.

A GYAKORLATBAN

Az adagolás általában lehet 2 csepp eszencia naponta négyszer, elosztva a következőképpen:pl. 2 csepp ébredéskor, majd 2 csepp iskolába indulás előtt. Este (délután) 2 csepp hazaérkezéskor az iskolából, majd 2 csepp lefekvés előtt.

Elkészítés: öntsük a cseppeket egy pohár vízbe. Hígítva az elixírekben lévő, kevés alkohol nem jelent kockázatot a gyermekre nézve. Hígíthatunk 2 csepp elixírt 30 ml-es csepegtető üvegnyi forrásvízben is, és 4 cseppet adjunk belőle naponta 4-szer, 3 héten keresztül.

Forrás: Galenus

Exit mobile version