Várandósság: a test változásai

Fotó: 123rf.com

Várandósság alatt a méh több tízszeresére tágul, ezt a tempót követniük kell a has izmainak és a bőrnek is. Ha babavárás közben a kelleténél többet hízunk, a bőr alatt és a hasüregben felszaporodó zsír még nagyobb megterhelést jelent. Nemcsak a pluszkilók cipelése jelent nehézséget, de a szülés utáni regeneráció is. 

Szülés után a méh kb. 6 hét alatt nyeri vissza eredeti méretét, alakját. A hasfal ilyenkor még laza, tónustalan, előredomborodó marad. 

A tapasztalatok szerint az edzett hasizom könnyebben tud szülés után regenerálódni, kisebb az esélye, hogy sérüljön, megnyúljon, elveszítse rugalmasságát. Minden esetben idő kell ahhoz, hogy egykor szép hasunkat visszanyerjük. 

Szétnyílt hasizom

Vizsgáld meg magadat, hogy téged is érint-e a szétnyílt hasizom problémája.

Feküdj le a hátadra, húzd a két lábad talpra, gördülj fel kicsit egy préselő testhelyzetbe, és az egyik kezed ujjait köldökmagasságban süllyeszd a hasüreged irányába! Ha érzel rést az egyenes hasizmaid között, akkor neked is speciális gyógytornagyakorlatok végzésére lesz szükséged a hasfal zárására.

A szétnyílt hasizom

Várandósság során a baba növekedéséhez a helyet a hasüregben többek között az izom- és a kötőszövetek lazulása, nyúlása biztosítja. A hasfalat középen egy vastag, függőlegesen végigfutó, tömött rostos kötőszövet, a line alba zárja. Sajnos ez sokszor a nagy pocaknövekedésnek köszönhetően megsérül, és a szülést követően nehezen tudja visszanyerni eredeti szélességét és vastagságát. Ennek következtében az egyenes hasizmok oldalra csúszva maradnak, és egy rés keletkezik a hasfal közepén, esztétikai és egészségügyi problémákat okozva az édesanyáknak. Az egyenes hasizom először elveszíti az erejét, majd a tónusát, és ezzel együtt a legfontosabb funkcióját is, vagyis nem támasztja többé megfelelően a törzs elülső részét.

A puha hasszerkezet és a szétnyílt állapot megszüntetése csak megfelelő edzéstechnikával érhető el. A hasfal edzése során kifejezetten kerülni kell a dinamikus nagymozgásos gyakorlatokat (törzs és lábemelés), mert ezektől még inkább növekszik a rés a hasizmok között. Csak akkor veheti kezdetét a hasizmok dolgoztatása, ha megfelelő mozdulatokkal visszatornáztuk az izmokat a helyüre. A szétnyílt hasizmot haspréssel és, nagyon lassú

Jó tudni!

Már a babavárás előtt érdemes odafigyelnünk a hasfal megerősítésére. Minden esetben fontos azonban a baba érkezése utáni edzésterv. Gyermekágyi időszakban (első 6 hét), már a szülést követő első napon el lehet kezdeni a hasizomgyakorlatokat (természetesen, csak akkor, ha az orvos nem rendeli másképpen – császármetszés után különösen óvatosan kezdjük a tornát, kérjük ki szakember véleményét).

Tapasztalatok szerint az edzett hasizom könnyebben tud szülés után regenerálódni, kisebb az esélye, hogy sérüljön, megnyúljon, elveszítse rugalmasságát. Ezért még babavárás előtt érdemes ilyen szempont miatt is odafigyelnünk hasfalunk megerősítésére.

Természetesen, ha már szülés előtt sem voltunk formában, keményebb munka vár ránk. Ugyanez a helyzet, ha a babavárás közben a kelleténél többet híztunk, vagy ha szülés után a táplálkozás mértékéhez nem társul arányosan torna is. 

Babavárás közben az észszerűség határai között szabad csak terhelni a szervezetet, és tilos nagyon szélsőséges terheléssel dolgozni. Kerülni kell a préslégzést igénylő gyakorlatokat is – a hasizomgyakorlatokat vagy a súlyok emelését. Ilyenkor tehát marad a laza átmozgató torna, ami közvetett módon, de kifejezetten pozitívan hat az anyagcserére és dolgozik a pluszkilók ellen.

Akik többször szültek és/vagy nagy testsúlyingadozással járt a terhességük, lassúbb regenerációra számíthatnak. Kitartó és rendszeres edzésre lesz szükségük a pocak eltüntetéséhez.

A császármetszés után általában hat héttel regenerálódnak a műtét által érintett hasizmok. Az első két hétben, a heg első gyógyulási szakaszában a hasi terület, illetve a hasfal és a hasizmok tornája egyáltalán nem javasolt.

Mire figyelj szülés után?

Kerüld a hasszorító használatát, hacsak azt kifejezetten nem rendeli el az orvos. Mivel leveszi a hasizmokról a terhet, inkább káros hatású. Egy idő után az izmok még annyit sem fognak tartani, amennyit előtte.

Rendezd a testsúlyodat – természetesen az anyatejes szoptatás szempontjainak maximális figyelembevételével.

Ügyelj a helyes testtartásra. Így a hasizom is megfelelően tartja a törzset.

Fotó: gettyimages.com

Gyakorlatok

Gyakorlatok a gyermekágyi időszakban 
• Ülő vagy álló helyzetben húzd be a hasad, tartsd meg 6 mp-ig, majd lazítás. 
• Ülő vagy álló helyzetben told ki a hasad, majd húzd be. Kapcsold össze a gyakorlatot légzéssel: haskitolás, kilégzés, hasbehúzás, belégzés.
• Feküdj a hátadra, hajlítsd be a lábakat, talp a talajon. Medencebillentéssel közelítsd és távolítsd a derekadat. 

Ismételd mindegyik gyakorlatot annyiszor, ahányszor csak tudod.

Általános (hasfalvédő) hasizomgyakorlatok

• A hasprés kiváló módszer arra, hogy erősítsd a felső hasizmokat. Felülés során úgy távolodj el a földtől, hogy a körülbelül 3-5 cm-re legyenek elemelkedve tőle. A derék végig a talajon marad. Tehát nem kell teljes felülést végezni, csupán a felső törzset kell mozdítani a megfelelő hatás elérése céljából. Minden egyes felemelkedésnél 1 másodpercig tartsd meg a pózt, majd óvatosan ereszkedj vissza a talajra. Kiinduló helyzet: hanyatt fekvés a lábat egy székre vagy bármilyen hasonló célt szolgáló eszközre felhelyezve (esetleg tarthatod egyszerűen felhúzva is). A kéz összekulcsolva a fej alatt, a tarkón. Ismételd 10 x, aztán pihenj.

• Felülés során a törzset emeld fel, figyelve arra, hogy a hasizom végezze el a munka oroszlánrészét. Dőléskor a hasizom végig megfeszítve, ne zuhanj le a talajra. Felüléskor teljesen függőleges helyzetbe ne ülj fel. Ne mozgasd a lábat, és ne próbálj rásegíteni lábbal a felülésre. Nehezíthető a gyakorlat, ha a mellkasodra könnyebb súlyt helyezel (vagy babával a mellkason végzed a gyakorlatot, ehhez tippek a speciális gyakorlatoknál). Kiinduló helyzet: hanyatt fekvés, láb kis terpeszben felhúzva, térd 20 fokos szögben, talp a talajon, kéz vagy a fejünk alatt összekulcsolva, vagy ellentétes kézzel a vállat megragadva a mellkasra helyezni. Ismételd 10 x, aztán pihenj.

• Alkartámaszban végzett gyakorlatok (planking)

Helyezkedj el vállszélességű alkartámaszban, a karok 45 fokban nézzenek befelé. Emeld el magad a talajtól, az alkarokon és a lábadon támaszkodj, a fej a törzs meghosszabbítása. Kezdők 3 x fél, haladók 3 x 1 percig, de akár 2 x másfél percig is tarthatják a pózt. A kar- és lábtartás változtatásával színesítheted az eredeti gyakorlatot, és növelheted a terhelést.

Csoba Ildikó