Bébik, kicsik és nagyok

Mennyire öltöztessük fel a babát?

Hideg időben minden anyukában felmerül a kérdés, mennyire öltöztesse fel a babát. 

Kutatók bebizonyították, hogy az ember hőérzete tanult dolog. Ha egy gyereket túlöltöztetnek, akkor felnőtt korára fázós lesz, míg ha a ruházata az évszaknak megfelelő, pont annyi, amennyi a szobahőmérsékleten mért testhőmérsékletét megtartja, akkor az bőven elég.

Melege van vagy fázik?

Az a ruházat, amitől emelkedik a testhő, túl sok. Mindazonáltal a baba könnyebben kihűl, mint egy felnőtt, valamint kevesebbet mozog (főként, ha még babakocsiban ül), ezért jobban fel kell öltöztetni, mint egy felnőttet. Mindig egy réteggel kell többet ráadni, mint ami rajtad van és érdemes a felöltöztetés után 10 perccel az ujjaddal benyúlni a nyaka alá, hogy nincs-e melege, vagy nem fázik.

Félreértés, hogy ha a kicsi keze vagy orra hideg, akkor biztosan fázik, hiszen ezeket a testrészeket éri a hideg, könnyebben kihűlnek. Mindig az legyen a mérvadó, hogy a hátához benyúlva, milyen hőmérsékletet érzünk.

A ruházattal kapcsolatban: a legpraktikusabb az kicsiknél, ha télen, amikor kimentek, a rendes szobai ruhája fölé overallt húzol, de ha nagyon hideg van, és babakocsiztok, akkor efölé jöhet takaró is. Sapka száraz időben 10 fok alatt kell csak a nagyobbaknál (a haj mennyiségétől is függ), efölött csak szeles időben, esőben kell, illetve ha a kicsi eleve hajlamos a “füles” betegségekre. Egészen piciknél 20 fokig lehet sapkát adni.

Mit adjunk a kicsikre bent?

Kivigyem, ne vigyem?

Ha egész nap rossz idő van és nem tudtok kimenni, akkor kétszer 10 percet szellőztess vagy ennyi időre menjetek ki az erkélyre-teraszra védett helyre. Ha viszont tiszta szép idő van, akkor télen is lehet akár órákat kint lenni a babával a szabadlevegőn. Ha fenntartásaid lennének a hideggel szemben, akkor tudnod kell, hogy a skandináv országokban 4-6 hetes kortól meleg szőrmébe csomagolva kint altatják a babákat télen is.

Vida Ági

gyermekpszichológus

http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/mennyire-oltoztessuk-fel-a-babat

Exit mobile version