Táplálkozási alapelvek

Az 1–3 éves magyar gyermekeket ma úgy etetjük, hogy jó eséllyel egészségtelen felnőtt válhat belőlük – derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett hiánypótló felmérésből.

A kritikus második és harmadik életév

A társaság megállapítása szerint a szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben, ez pedig visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat.

  • A vitaminok, nyomelemek fontossága köztudott, de ezeken kívül még egyéb fontos anyagoknak is szerepelniük kellene a táplálékokban.
  • A gyümölcs- és zöldségfélékben számos antioxidáns megtalálható, amelyek a kutatások szerint védik a szervezetet a káros szabad gyökök ellen. Ilyesfajta védelemre már a kisebb gyerekeknek is szükségük van.
  • A környezeti ártalmak, a stresszel teli nagyvárosi életmód mindenkire hatással van, életkortól függetlenül. Ennek mérséklésére a bogyós gyümölcsök emelhetők ki.
  • A pre- és probiotikumokról is egyre többet lehet hallani, de még kevéssé épültek be a táplálkozási szokásokba. Kutatások igazolják, hogy a bél baktériumainak összetétele, különösen csecsemő és kisgyermekkorban a szervezet számos funkcióját befolyásolja. Ezért hasznos a táplálásukban a pre- és probiotikumok alkalmazása.

Galenus