Hasznos tanácsok az orrcseppek használáról!

Fotó: 123rf.com

Ha dugul a gyerek orra, az mindig problémát jelent, és ezért megoldást kell találni az orrtisztításra.

– Mostanában gyakran taknyos a négyéves kisfiam. Igazából nem is az orrfolyás, sokkal inkább az orrdugulás az, ami zavaró nála. Nem tudja kifújni az orrát, aludni, beszélni sem tud rendesen. Mit javasol?

– Az orrüreg nehéz átjárhatóságának az oka az, hogy az orrnyálkahártya erei megduzzadnak, így az orr belső fala megvastagodik. Ezt okozhatják vírusok vagy baktériumok is. Orrcseppként vagy orrspray-ként érszűkítő hatóanyagot – például xilometazolint, oximetazolint – tartalmazó szerek alkalmazhatók, ezekből széles a választék, vény nélkül kaphatók.

– Én a legjobbat szeretném megvenni a gyermekemnek. Mi alapján döntsek?

– Javaslom, hogy orrspray-t válasszon, mert azt könnyebb a kisgyermekeknél használni, és egyenletesebben oszlik el a hatóanyag az orr belső felületén. Emellett két évnél idősebbeknél már egy-egy puffnyi orrspray alkalmazása sem szokott különösebb ijedelmet okozni. Egyébként napi egy-két alkalommal történő befújás általában elegendő. 

Olyan terméket fogok önnek javasolni, ami négyévesek kezelésére alkalmas, és annak megfelelő koncentrációban tartalmazza a hatóanyagot. 

Választhat olyan terméket is, ami az orrnyálkahártyát védő, ápoló tengervízzel készül.

– Nem okozhatok bajt, ha ilyen spray-vel fújom be mindig a kisfiam orrát?

– Ha betartja a betegtájékoztatóban leírtakat, akkor nem. 

Fontos, hogy az érösszehúzó hatású orrcseppeket/orrspray-ket nem ajánlott egyhuzamban 5 napnál tovább alkalmazni. Az 5 napnál hosszabb alkalmazásnál éppen ellenkező hatás következhet be, mint ami a kezelés célja volt:

• az orrnyálkahártya duzzanata kiújulhat,
• romolhat az orrüreg átjárhatósága. 

Figyelje meg a gyermekét; ha az állapota három-négy nap kezelést követően sem javul, netán romlik, orvoshoz kell fordulni!

– Mire vigyázzak még?
• Az orrspray használata előtt minden esetben fújja ki a gyermek orrát! 
• A spray befújása alatt a gyerek lélegezzen be! 
• Azt az orrlyukat, amelyikbe nem végzünk befújást, fogja be a gyermek a mutatóujjával, vagy fogja be neki ön, miközben a másik orrlyukba bejuttatja a permetet. Nem bonyolult, sikerülni fog, meglátja.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

A Bébik, kicsik és nagyok magazinban sok hasznos információt, segítséget és ötletet találhat. A magazint keresse ingyenesen a gyógyszertárakban!