Allergiagyorstesztek a patikákban

Fotó: 123rf.com

Csecsemőkorban egyes tehéntejalapú tápszerek fogyasztása, majd később a tejtermékek étrendbe iktatása okozhat tejallergiát, ami többek között bőrkiütéseket, hasmenést, véres székletet netán a várt súlygyarapodás elmaradását okozhatja.

Eddig akár hónapokba és diétás megszorítások sorozatába kerülhetett az, mire kiderült, hogy mi okozza panaszokat, és orvoslásra kerülhetett a probléma. Hasonlóképpen, a légúti panaszokkal járó (kis)gyermekkori – fűpollen, macska vagy poratka okozta – allergiák esetén is több orvosi vizsgálatot vett igénybe és időigényes volt a diagnózis felállítása

Mostantól ez a folyamat sokkal egyszerűbben és gyorsabban kivitelezhető. Hazánkban is vény nélküli gyógyszertári forgalomba kerültek azok az otthon elvégezhető allergiagyorstesztek, amelyek egy csepp ujjbegyvérből – mintegy fél óra alatt – kimutatják azt, hogy fennáll-e a gyermeknél valamilyen allergia. A laboratóriumi vizsgálatok pontosságával működő allergiagyorstesztekkel kideríthető az is, hogy mi váltja ki az allergiás panaszokat; a fűfélék, a poratka, a macska(szőr), netán a tej vagy a tojás.

Ennek ismeretében – a gyermekorvossal való konzultációt követően – ön szülőként sokat tehet az allergén kerülése érdekében, és ha szükséges, gyógyszeres kezelésben is részesülhet a gyermeke, aminek köszönhetően a későbbi szövődmények kialakulása megelőzhető.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész