Mi lehet az oka a pelenkás baba bőrgyulladásainak?

Fotó: 123rf.com

Manapság szinte minden anyuka jó minőségű, eldobható pelenkát vásárol gyermekének, ezeket időben cseréli, illetve természetes hatóanyagú krémeket, tisztítókendőket használ. Mégis előfordul, hogy a baba popsija kivörösödik.

Nem csoda, hiszen ez a terület még különlegesebb ápolást igényel, mint a csecsemő más testrészén lévő bőr. Előfordulhat, hogy a babának gyakrabban van széklete, vagy hogy mégis csak később sikerül tisztába tenni, mint ahogy kellene, és ez okozza a panaszokat.

A bőrproblémák nagy része a hiedelmekkel ellentétben nem valamilyen fertőzés – bár ez sem kizárt –, hanem irritatív dermatitisz, azaz bőrgyulladás.

Miből gondolhatjuk, hogy irritáció miatt kialakult pelenkakiütésről van szó? 

Természetesen ott fordul elő, ahol a bőr a pelenkával érintkezik. Ez leggyakrabban a popsi elődomborodó része, a has alsó része, a comb belső felületei, a szeméremdomb, a nagyajkak, illetve a herezacskó; irritatív dermatitisz esetén a bőr hajlatai általában szabadon maradnak. A bőr vöröses, gyakran duzzadt, és felszínén élénkebb színű csomócskák láthatók. Gyakori a hámlás, ez azonban nem mindig nyilvánvaló a pelenkába zárt terület nedvessége miatt. 

Súlyosabb formájában a felszínből előemelkedő szélű, hámfosztott, sérülésnek tűnő, ijesztő elváltozásokat láthatunk. A nedves, hámfosztott területek könnyen felülfertőződhetnek, ennek következtében az érintett területeken akár fekélyek is kialakulhatnak.

A bőrtünetek oka a széklet és a vizelet együttes hatása. A vizelet fokozza a bőr víztartalmát, növeli pH-értékét. Az ily módon fellazult bőr hajlamosabb arra, hogy ledörzsölődjön. A székletben található enzimek hatására tovább nő a bőr áteresztőképessége.

A gombával – általában Candida albicanssal – történő másodlagos fertőzés a leggyakoribb szövődmény. Ilyenkor az ép bőrtől élesen elhatárolt, tűzpiros foltok jelentkeznek a felszínen, a széli részen hámlással és csomócskákkal. Ellentétben az irritáció miatt kialakuló bőrgyulladással, a hajlatok is érintettek. Ha a fertőzés okát kutatjuk, gyakran kiderül, hogy előzetesen hasmenéssel járó betegség zajlott le, vagy hogy a baba antibiotikumot kapott valamilyen egyéb betegség miatt. Ha gyakran visszatérő panaszról van szó, érdemes a fertőzés forrását keresni a csecsemő környezetében – ilyen lehet az anya mellének, mellbimbójának gyulladása, hüvelygyulladás, vagy a nem megfelelően tisztított cumi. 

Baktériumokkal történő felülfertőződés esetén a pelenkás területen nem csak gyulladást, hanem pörköket (vagy azok helyét) és gennyes hólyagokat is láthatunk

Dr Vass Ilona
bőrgyógyász