Mit tegyek, ha székrekedése van a gyereknek?

Fotó: 123rf.com

Mik azok a mindennapos problémák, amelyek előfordulhatnak egy gyerekes családban?

• Mostanában, amióta a hároméves kisfiam elkezdte használni a bilit, ritkán és nehezen van széklete. Legutóbb is három napot kellett várni rá, már aggódom, nehogy aranyér alakuljon ki nála.

Nem kell aggódnia, a székrekedés gyakorinak számít ebben az időszakban. Az esetek túlnyomó részében nem húzódik szervi elváltozás vagy súlyos betegség a probléma hátterében. 

A szobatisztaságra nevelés időszakában gyakoriak az ilyen szorult helyzetek.

Ha esetleg bölcsődébe vagy óvodába is jár a gyermek, akkor az tovább ronthat a helyzeten. Az idegen környezetben még nehezebben megy a bilizés, mint otthon, és sok esetben visszatartják a gyerekek a székletet. 

Addig is, amíg nem oldódik meg a biliprobléma, vannak olyan patikai készítmények, amelyek segíthetnek ilyenkor.

• Tudna esetleg valamilyen hashajtót ajánlani a kisfiamnak?

Nem szükséges azonnal, drasztikus hashajtáshoz folyamodni. Óva is inteném ettől, mert az sóveszteséghez vezethet és a szervezet só- és vízháztartása felborulhat. Helyette javaslom a kíméletesebb megoldást kínáló székletlágyítókat. Ezek édes ízű, laktulózt tartalmazó szirupszerű folyadékok, amik nem szívódnak fel a bélcsatornából, hanem a bélben hatva lazítják a székletet. A bélbaktériumok elbontják a cukorszerű hatóanyagot, és így keletkeznek belőle a székletet lágyító, vízszívó anyagok.

• Nem okoznak mellékhatásokat ezek a laktulózos gyógyszerek?

Csak ritka esetekben fordul elő mellékhatás, akkor is általában puffadás formájában szokott jelentkezni. Hatásos és biztonságos, vény nélkül kapható gyógyszerekről van szó, amit akár kismamák is szedhetnek és csecsemőknek, kisgyermekeknek is adhatók. Életkornak megfelelően egy kis adagolópohárral kell kimérni a szükséges adagokat és egy-két nap szedést követően már jelentkezik a székletlágyító, a székelést megkönnyítő hatás.

A fotó illuszráció: pixabay.com

• Mit tegyek, ha azonnali megoldásra van szükség, mert a gyermek sírva ül a bilin és nincs széklete?

Ebben az esetben megpróbálhatja a gyermekeknek készült, glicerint tartalmazó kúpot. Egy fél vagy egy egész kúpot kell adni egy hároméves gyermeknek. Ezek a kúpok helyi izgató hatásúak és az alsó bélszakasz ürülését segítik elő.

• Ez biztosan megoldja a bajt?

A laktulóz szedése és az esetenként alkalmazott glicerines kúp elegendő kell, hogy legyen. Ha mégsem, akkor orvoshoz kell fordulni, aki szükség esetén beöntést ad a gyermeknek.

• Adhatok esetleg a kisfiamnak hashajtó teát?

A felnőtteknél hashajtásra használt szennatea gyermekek esetén nem alkalmazható, így arról lebeszélném. Van egy pár dolog azonban, amit megéri megpróbálni, hogy megkönnyítse a székelést. Fogyasszon a gyermek sok folyadékot! Akkor is, ha játszik, és belefeledkezik a játékba, kínálni kell vízzel. Fogyasszon rostdús táplálékot a csemete, a szilvalekvár és az aszalt gyümölcsök nassolása sokat segíthet a székletproblémán.

Továbbá, egy, a kisfiának tetsző bili, vagy egy mesefigurás WC-fellépő vagy WC-szűkítő, szintén jól jöhet ahhoz, hogy csökkentsük a gyermek szorongását és a szorulását.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész