Fogápolás a bébiknél?

Fotó: 123rf.com

Tegyen Ön is azért, hogy a megszületett gyermekének ne legyenek „FOGAS” problémái.

Mikor célszerű a csecsemő szájápolását elkezdeni?
• Már a csecsemő fogatlan szájüregét, ínyét tanácsos tiszta textildarabbal naponta akár többször is áttörölni.
• Kapható különböző ízesítésű, speciális baba fogtisztító kendőcske, amely a káros baktériumok aktivitását csökkentő anyaggal van átitatva.

Mivel jár a fogzás? Hogyan segíthet az anyuka?

• A fogzás idején a csecsemő szájüregében megindul a fokozott nyálképződés, és megjelenik a rágás igénye. Az anyuka úgy segíthet, hogy erre a célra kapható tárgyakat (túl nagy ahhoz, hogy lenyelje) ad a gyermekének, melyek rágása csökkenti a fogzással járó viszkető érzést az ínyen.
• A csecsemő ínyére gyakorolt nyomás, masszírozás meggyorsítja a fogak áttörését és csökkenti a viszkető érzést.

Tanítsa, szoktassa rágásra a kisgyermeket

• Felügyelet mellett a 6–10 hónapos baba kezébe lehet már adni bio rágcsálnivalókat: gyümölcs-, zöldségdarabkákat, vagy száraz kenyér héját. A rágófogak megjelenésével egyre keményebb, darabosabb ételt lehet kínálni a gyermeknek, ezzel késztetve őt a rágásra.
• Vegyes táplálkozás esetén az ételt kiskanállal, a folyadékot pohárból célszerű adni. A legtöbb babánál nem megy azonnal, szoktatni kell.

Fotó: 123rf.com

Orvosi kontroll, gondozás

Gyermekének születéstől kezdve szüksége van nemcsak gyermekorvosi, hanem gyermek-fogorvosi felügyeletre is. Egyéves kor körül, vagy probléma esetén még előbb vigye el gyermekét gyermek-fogorvoshoz, ha nincs panasza azért, hogy a gyermek játékos formában ismerkedjen a fogorvosi rendelő légkörével, a fogorvosi vizsgálattal. Az anyuka sok új dolgot fog hallani, és célszerű megfogadni a szakember tanácsait. Ne feledje, a leghatásosabb nevelés a példa erejével történő nevelés. A szülők fogápolási szokásai mintaként szolgálnak. A kisgyermek kezdetben utánoz, majd tudatosan figyeli a szülők szokásait. Az élet minden területén a szülő a modell, ezért nagy a család felelőssége a felnövekvő generáció kultúrájának építésénél, az „ép szájban ép fogazat” igényesség kialakításában.

Dr. Babay Györgyi
fogorvos

Forrás: Galenus