Az a súlyos stressz – Ötletek Almási Kitti pszichológustól

Fotó: 123rf.com

A stressz természetes velejárója mindennapjainknak, ugyanakkor a hosszabb ideig fennálló feszültségnek komoly testi tünetei is lehetnek.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a stressz káros egészségügyi következményeit, érdemes néhány egyszerű, fejben elvégezhető módszert elsajátítani. Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, több hasznos tippet ad a mindennapi stresszkezeléshez.

Parkolnál, miközben a mögötted álló már nyomja a dudát? Közeleg a leadási határidő, és fogalmad sincs még, hogyan tudod befejezni a munkát? A váróteremben ülsz egy orvosi leletre várva? Ezekben a helyzetekben az a közös, hogy ilyenkor emelkedik a pulzusunk, szapora lesz a légzésünk, felgyorsul az anyagcserénk. Ez maga a stressz, ami nem más, mint szervezetünk válasza a veszélyesnek gondolt helyzetekre. Olyan reakciók indulnak be ilyenkor, amelyek felkészítenek a harcra vagy a menekülésre.

A modern embernek persze már ritkán kell vadállatokkal megküzdenie, mindennapjaink mégis tele vannak olyan, a fenti példákhoz hasonló, kihívást jelentő helyzetekkel, amelyeket „stresszfaktorként” élünk meg. Kutatások bizonyítják, hogy ha huzamosabb ideig stresszüzemmódban működünk, az ártalmas lehet az egészségünkre nézve. Márpedig ha a stresszfaktorok számát nehezen tudjuk csökkenteni, kénytelenek vagyunk a másik oldalról megközelíteni a problémát próbáljuk meg a saját reakciónkat megváltoztatni!

A krónikus stressz tünetei
A krónikus stressz kezdetben általában a hangulatunkat befolyásolja leginkább. Ingerültek, türelmetlenek leszünk, gyakorivá válhatnak a hangulatingadozások is. Gyakran jelentkezik alvászavar, ezáltal pedig fáradékonyság és fejfájás azoknál, akik túl sokat idegeskednek. Súlyosabb esetben pedig akár magas vérnyomást, sőt hajhullást is okozhat ez az állapot.

Forrás: Spirit Hotel