Tégy az egészségedért, hogy fitten gyógyíthass!


Életmódváltó verseny a Bethesda Gyermekkórházban

158 kiló 3 hónap alatt. 16 csapatban 80 egészségügyi dolgozó, aki változtatni akart. Heti négy délután ingyenes sportlehetőség a kórház falain belül, ingyenes edzéstervezés, több száz lefutott kilométer. Ez a mérlege a Bethesda Gyermekkórház életmódváltó versenyének, ami a múlt héten ért véget közös súlyméréssel és egy fergeteges családi sportnappal.

Zumbázó orvosok, SMR hengert próbálgató ápolók, pingpong versenyen erejüket összemérő terapeuták, kórházi dolgozók és családjaik. Ez a nem mindennapi kép fogadta múlt szombaton a Bethesdába érkezőket. Véget ért egy időszak, a kórházi életmódváltó verseny, amelynek során mintegy 80-an 5 fős csapatokban versengtek a kilók ellen, ill. önmagukkal, hogy a hétköznapok rutinjába minél több mozgást vigyenek. A kórházi sportnapot olyan neves sportolók tették igazi ünneppé, akik saját példájukkal mutattak utat a „hogyan továbbhoz”.

Szécsi Zoltán, háromszoros olimpikon vízilabdázó kiemelte, hogy ő maga is életmódváltásban van, neki is tudatosan kell figyelni az aktív versenyévek után, hogy a megfelelő fizikai aktivitás megmaradjon. Mert ha nincs aktivitás, a test nagyon hamar leépül. Maráz Zsuzsanna, Spartathlon győztes ultrafutónő 30 éven át dolgozott az egészségügyben, így az ő szájából mindenki elfogadta a motiváló mondatokat: „Nagyon nehéz azt mondani egy nővérnek, 12 órás műszak után, hogy menjen el kocogni fél órát, de valahol le kell adni a stresszt, és ennek kevés jobb módja van. És akik rendszeresen végeznek állóképességi sportokat, azok a mentális egészségüket is tovább őrzik. Így csak azt tudom mondani, hogy sportolni muszáj.”

Ács Franciska, lovasedző és terapeuta felhívta a figyelmet arra, hogy minden változás akkor épül be, ha belülről jön, de kezdetben agyból kell csinálni, és addig ki kell tartani, amíg meg nem jön a jó érzés, a harmónia, amelyet az elvégzett mozgás jelent.

Az kórházi életmódváltó verseny sikerét nemcsak a leadott kilók jelentik, hanem az az újfajta szemléletmód, hogy az egészségünkért lehet és jó érzés tenni, mert az aktivitás több energiát ad a hétköznapokban. Az már csak hab a tortán, ha mindezt ingyenesen, egy kórház nyújtja a dolgozóinak, helyben, munkaidő után. Az egészségügyben dolgozók sokszor rendkívüli körülmények között, erős napi megterheléssel, állandó stressz mellett töltik mindennapjaikat. A munkabeosztás, az anyagi körülmények nem teszik lehetővé, hogy tudatos életmódváltással figyeljenek az egészségügyi dolgozók önmagukra, testi-lelki egészségüket tudatosan formálva.

A kórház saját költségén három hónapra lehetővé tette, hogy heti kétszer ingyenes alakformáló tornát, kétszer pedig zumba órát látogathassanak a dolgozók. Azonos áru fitt menüt vezettek be az étkezdében, ami nagy népszerűségnek örvend. A kórház dolgozói számára futóedző készített edzéstervet, az április Vivicittá futóversenyen 30 dolgozó vett részt, ingyenesen, a kórház által finanszírozott nevezéssel. A lelki egészséget megerősítésére stresszkezelő tréninget szerveztek, nagy sikerrel. Az életmódváltó kollégákat zárt Facebook csoport segíti a továbbiakban is, receptekkel, dietetikus által összeállított étrenddel, tanácsokkal, motivációs üzenetekkel.

Az igazi próba most következik, beépül-e mindaz, ami három hónapon keresztül az életmód részévé vált. Be kell épülnie, mert egészség nélkül nem lehet gyógyítani.