Mennyi folyadékra van szüksége a babáknak?

Fotó: 123rf.com

A jól szopó csecsemő nem kíván külön folyadékot, nem szomjas. Ha kedve szerint szophat, az anyatej fedezi folyadékszükségletét is. Akkor kell itatni, ha az anyatej még nem elég, ha csuklik vagy bántják a szelek, és akkor, ha nyugtalan (!). Nagyobb baba szomjas lehet, ha tápszert is kap, vagy ha már főzeléket, kásafélét is eszik.

Nagy melegben, túlfűtött helyiségben vagy betegség – láz, hányás, hasmenés, nátha – esetén a folyadékszükséglet megnő, a folyadékpótlás szükségszerű. Mivel a kicsi nem jelzi szomját, ilyen helyzetben mindig meg kell kínálni vízzel vagy a korának megfelelő innivalóval.

Folyadékpótlásra, ivásra elsősorban a tiszta víz ajánlott. Ez az első hetekben a felfőzött és szoba-hőmérsékletűre hűtött csapvíz vagy a babavíznek nevezett szénsavmentes ásványvíz. Két hónapos kortól ezt kiegészítheti a tea, és 4 hónapos kortól a vitaminokat és ásványi anyagokat is pótló gyümölcs vagy zöldség kipréselt leve. A frissen csavart gyümölcs- és zöldséglevek vízzel hígítva egyszerre frissítenek és táplálnak is. Ne kínáljunk kicsinyünknek cukrozott, szénsavval dúsított vagy adalékanyagokkal (édesítőszerekkel) kezelt italokat.

Fotó: pixabay.com

Ahol nincs vezetékes víz, a kútvíz nitráttartalmát még a baba megszületése előtt meg kell vizsgáltatni (a vízmintalevételben kérni kell a védőnő segítségét).

A biztonság érdekében egyéves kor alatti kisbabáknak csak 2-3 percnyi főzéssel sterilezett csapvíz adható.

Teakészítéshez külön csak erre a célra használatos, mindig kifogástalanul tiszta, szagmentes és zárható üveg vagy zománcozott edény szükséges. A babatea világos, szalmasárga színű legyen. A virágpor-allergia lehetősége miatt hathetes kor előtt a babának szükség esetén csak magokból (ánizs, kapor, kömény) és nem virágból (kamilla, hársfa, akác, bodza) készítjük a teát. Hasonló okok miatt édesítésre cukrot és nem mézet használunk.

Fotó: pixabay.com

A kívánt gyógyhatás elérése érdekében tiszta, minőségileg ellenőrzött teaalapanyagot szabad használni. Legmegbízhatóbbak a gyógyszertári és
a biokiszerelések.

A teák hatóanyagainak minél teljesebb kinyerése érdekében pontosan be kell tartani a tea elkészítésére vonatkozó szabályokat. Ma már mindenféle csecsemőtea készen, filteres kiszerelésben is kapható, ezeknél a használati utasítás szerint kell eljárni. Azonnal oldódó teaporokat csecsemőnek nem adunk. A tápszergyárak által készült granulált csecsemőteát is csak 4 hónapos kor után ajánljuk üdítőitalként, illetve gyümölcslevek hígítására.

A gyógyhatás érvényesülése céljából érdemes a teáztatás idejét is jól megválasztani. Csecsemő- és gyermek-teakeverék olyan gyógyászati készítmény, amely emésztést segítő, görcsoldó és nyugtató hatású
gyógynövények keverékéből áll
. Keressünk biokiszerelést. Elkészítésüknél a használati utasítás szerint kell eljárni.

További hasznos információk és receptek 480 oldalon Dr. Kerekes Judit: Jó étel, jó élet című könyvében!