Mártogatós receptek – gyerekeknek is

Fotó: pixabay.com

A mártogatók a szószok könnyebb változatai, melyek a gyorsan bekapható falatok és rágcsálnivalók kísérői. Számos változatban készülhetnek. A sós, pikáns és csípős változatok ízt és hangulatot adnak a kerti és grillpartiknak.

A zöldfűszeres, krémes változatok nyers vagy sült zöldségekkel, sült krumplival vagy pogácsával, pirított kenyérrel vacsoraétel lehet. Édes, gyümölcsös változatban mártogatva puhítjuk a kicsik kekszét, piskótáját, palacsintáját, és fagylalttal kínálva tompíthatjuk annak hűtőhatását.

Fokhagymás majonéz
Hozzávalók:
Fokhagyma, tojássárgája, só, bors, napraforgóolaj, citrom.
Elkészítés: 4 szétzúzott fokhagymagerezdet tálkába teszünk. 1-2 tojássárgáját, sót, borsot adunk hozzá, majd folytonos keverés mellett 1-2 decinapraforgó- vagy olívaolajat csorgatunk bele. Végül citromlével tesszük pikánssá. grillezett húsokhoz dukál.

Barackos majonéz
Hozzávalók:
majonéz, sárgabarack, só, bors.
Elkészítés: 1 deci majonézhez fél deci pépesített sárgabarack szükséges. Sóval, borssal (curryvel) fűszerezzük, és robotgéppel habosra keverjük. Főtt vagy sült halhoz rizskörettel kínáljuk. Főtt sonkához pirított kaláccsal igen különleges finomság.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Mustárkrém
Hozzávalók: Alma, mustár, Worcester.
Elkészítés: két hámozott, lereszelt almát, 2 evőkanál mustárt, 1 mokkáskanál Worcesterrel habosra keverünk. Főtt és roston sült húsok mellé kínálhatjuk.

Metélőhagyma-mártogató
Hozzávalók: tojás, vaj, tejföl, snidling, só, bors.
Elkészítés: Személyenként 1-1 keményre főzött tojást lereszelünk. 4 tojáshoz 8 deka vajat, 2 deci tejfölt és 4 evőkanál apróra vágott snidlinget számítva, sóval, csipetnyi fehér borssal fűszerezve alaposan kikeverjük. 1-2
órát állni hagyjuk, hogy a hagyma íze jól átjárja a krémet.

Sajtos mártogató
Hozzávalók:
Márványsajt, füstölt sajt, tejszín, tejföl, szerecsendió, bors,
pirospaprika, vöröshagyma.

Elkészítés: 10 deka márványsajtot és 5 deka reszelt füstölt sajtot 1 deci tejszínnel és 1 deci tejföllel simára turmixolunk. Ízesítjük szerecsendióval, borssal, pirospaprikával és kevés reszelt vöröshagymával. Sült burgonya, sült zöldségek ízletes mártogatója lehet.