A vetélés és koraszülés ellen a cink tökéletes fegyver lehet!

Fotó: 123rf.com

A mindennapjainkhoz is szükséges a cink, a várandósság alatt azonban a jelentősége megsokszorozódik. A cink ugyanis képes arra, hogy megakadályozza az egyik leggyakoribb, vetélést és koraszülést kiváltó tényező létrejöttét!A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre

Miért kell a cink?

Természetesen nem csak a várandósság során van szükségünk a cinkre, hiszen ez az anyag alapvetően fontos a szervezetünk számára. A cink részt vesz a sejtosztódásban, a látás megőrzésében, a normál anyagcsere fenntartásában, a termékenység megőrzésében és az immunrendszer normál működésében is. Szerepe tehát nagyon sokrétű, de sajnos a szervezet csak nagyon keveset képes belőle tárolni, kifejezetten cink raktározására beállt szerv nincs.

Ennek megfelelően a cink bevitele folyamatos kell legyen a szervezetbe, ezzel tartható fenn egészséges szintje. A várandósság alatt a cinkigény is megnő, többek közt azért, mert a magzat fejlődéséhez elengedhetetlen. De tény, hogy a cink – a rézzel együtt – kiemelt szerepet játszik abban, hogy megakadályozza a hüvelyi fertőzések felszállóvá válását, ami világviszonylatban is a vetélések és koraszülések közel 70% (!)-ért felelős.

Fotó: 123rf.com

Cinket, de honnan?

A cink sok növényben megtalálható, ám jó felszívódásához állati eredetű fehérje kell. Nagy mennyiségben tartalmaznak cinket a teljes kiőrlésű gabonák is, valamint a hüvelyesek. A gond azonban ott van, hogy a cink felszívódását a fitátok gátolják, melyek jelen vannak mind a teljes kiőrlésű kenyerekben, mind a hüvelyesekben. Gátló tényező még az oxálsav is, melyet a spenót tartalmaz nagy mennyiségben, amit a kismamák magas vastartalma miatt fogyasztanak szívesen.

A cinket a szervezetbe éppen ezért étrend-kiegészítő formában lehet nagyobb mennyiségben bevinni, amire különösen várandósság alatt lehet szükség – nem véletlen, hogy a szakemberek is javasolják a várandós vitaminok szedését.

A várandós vitaminok tehát ilyen szempontból jó választások lehetnek, de érdemes figyelni, mivel nem mindegyik tartalmaz cinket! Ha pedig igen akkor is fontos, hogy milyen formában van jelen az anyag a készítményben. Hasznosulni ugyanis csak az elemei cink tud, aminek aránya a cink-szulfátban alacsony, míg a cink-glükonátban magas. Ennek megfelelően a cink, és minden más anyag esetében is érdemes a biológiailag aktív kötési formákat (amilyen a -citrát és a -glükonát) keresni, mivel ezek hasznosulása 80%-kal is jobb lehet biológiailag inaktív (pl.: -oxid) társaikénál.

Fotó: 123rf.com

Meddig kell a cink?

A fokozott cinkbevitelre csak a várandósság alatt van szükség, ott azonban végig. Ez nem azt jelenti, hogy végig ugyan az a cinket is tartalmazó tabletta kell, mert a terhesség három trimeszterének eltérő a tápanyagigénye! A várandós vitaminnak ezt mindenképpen figyelembe kell vennie!

Cinkre azonban a mindennapokban is nagy szükségünk lehet, és a pótlása sajnos nem olyan egyszerű, mint azt láthattuk. A cinkhiány tünetei közt a haj fénytelenné válása, valamint a hajhullás is szerepel, a fogyással, bőrproblémákkal, letargiával és hasmenéssel együtt.

A cink felszívódását segíti a megfelelő mennyiségű fehérje, ahogyan azt már említettük. Emellett azonban a réz jelenléte is fontos, mert ez az anyag elősegíti a cink beépülését. Éppen ezért fontos, hogy a kiválasztott készítmény komplex is legyen, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását, mint a réz és a cink, a vas és a C-vitamin vagy a kalcium és a D-vitamin esetében.

Forrás: ratkotunde.hu