Kórházi illemtan: Hogyan viselkedjünk a gyerekosztályon?

Fotó: 123rf.com

Mikor menjünk? Mit vigyünk? Gyerekkel vagy gyerek nélkül? – Ezek a kérdések már mindenkiben felmerültek, aki valaha is ment kórházba látogatóként. A K&H Gyógyvarázs most összegyűjtötte azokat a fontosabb tudnivalókat, amelyeket egy gyerekosztály meglátogatása során illik szem előtt tartani.

Gyerekkel a kórházba

Bár a gyerekosztályokon mindenütt gyerekek fekszenek, a látogatás a legtöbb osztályon tilos a 14 éven aluliak számára. Ennek oka a fertőzésveszély – mindkét irányba. A kezünkön, a ruhánkon számos kórokozót juttathatunk be az intézménybe, amelyre cseppet sincs szükségük a bent fekvőknek. Ugyanakkor a gyerekek mindent megfognak, szájukba vesznek, így ők az intézményben vannak fokozott fertőzésveszélynek kitéve. Hat év alatti gyereket lehetőleg semmiképp ne vigyünk a kórházakba látogatóba. Ha a bent fekvő kis beteghez testvért, barátot, osztálytársat szeretnénk bevinni, mindenképp konzultáljunk előtte a kórházi személyzettel! 

Mikor mehetünk?

Ma már a legtöbb kórház „nyitott”, azaz nincs szigorúan meghatározott látogatási idő. Ennek ellenére látogatás előtt érdeklődjünk a személyzettől vagy a kis beteget leggyakrabban látogató családtagtól a kórház napirendjéről. A kórházakban gyógyítótevékenység folyik, szigorúan meghatározott szabályok szerint. Nem szerencsés, ha a nagyvizit közepén toppanunk be a kórterembe, és az sem, ha a kis beteg épp vizsgálatokon, kezelésen, gyógytornán van a látogatásunk idején.

Kézmosás

Bár alapvetőnek tűnik, mégis sokszor megfeledkezünk róla. A már említett kórokozók és baktériumok miatt a kórházba érkezéskor és távozás után is fontos a kézmosás. Nem árt, ha viszünk magunkkal folyékony kézfertőtlenítőt, arra az esetre, ha a kézmosás valamiért mégsem megoldható. 

Hova üljünk?

Bár az ágy igazán hívogatónak tűnik, főleg egy hosszabb utazás után, de semmi esetre se üljünk a kis beteg ágyára! Sőt a mellette lévő ágyra se – még ha az épp üres is! Az utcai ruhánkkal ugyanis olyan láthatatlan anyagokkal szennyezhetjük, amelyek nem oda valók. Ezzel együtt pedig olyan kórokozókat vihetünk haza, amelyek nem az otthonunkba valók. Ha mindenképp le szeretnénk ülni, használjuk az ágyak melletti székeket, ha ez nincs vagy foglalt, akkor inkább álljunk, vagy sétáljunk ki együtt a folyosóra, a közös helyiségbe, és üljünk le ott.

Mit vigyünk?

Bár gyerekeknek nem igazán szoktak virágot vinni, fontos leszögezni, hogy a virágok – akár vágott, akár cserepes – különböző baktériumokat hordozhatnak, vegyszerezve vannak, így nem célszerű őket kórházba vinni. Vannak olyan intézmények, amelyek ezt kifejezetten tiltják is. A csoki és az édesség kézenfekvő alternatívának tűnik a gyerekek esetén, de előtte feltétlenül érdeklődjük meg, hogy nincs-e a kis beteg valamilyen diétára fogva

Biztosan nem nyúlunk mellé akkor, ha egy mesekönyvet, színezőt, esetleg érdekes feladványokkal teli kiadványt viszünk a gyerkőcnek. De ne feledjük: a legfőbb ajándék mi magunk vagyunk! Töltsünk vele – a lehetőségekhez képest – minél több időt, és tegyük ezt minél tartalmasabbá! Beszélgessünk, meséljünk, vagy épp játsszunk közösen, amennyire a kicsi állapota engedi. Ez nagyban javítja a gyerekek hangulatát – erről számolnak be a K&H Gyógyvarázs mesedoktorai is, akik rendszeresen látogatják a kórházak kis betegeit, hogy a mesék varázserejével járuljanak hozzá a beteg gyerekek mielőbbi testi és lelki gyógyulásához.

Legyünk tekintettel másokra!

A hazai kórházak többségében a kórtermek sajnos nem egyágyasak. Fontos, hogy látogatásunk során legyünk tekintettel a kórteremben fekvő többi gyerkőcre is. Próbáljunk halkan beszélgetni, és lehetőleg ne vigyük be egyszerre a 25 fős osztályt. Ugyanakkor a kreatívabb időtöltésekbe megpróbálhatjuk bevonni a szobában fekvő többi gyereket is. A mesék, játékok jó lehetőséget adnak, hogy kicsit kimozdítsuk őket a kórházi lét szürkeségéből. 

Jót tenni!

Ha saját gyerekünk, családtagunk, szerettünk már meggyógyult, segítsük a kórházban maradt beteg gyerekeket a gyógyulásban: jelentkezzünk K&H Gyógyvarázs-mesedoktornak, és térjünk vissza az intézménybe – immár meseolvasóként. Tegyük vidámabbá tündérmesékkel, kedves szavakkal, játékokkal a kis betegek kórházi tartózkodását. Jelentkezni a khgyogyvarazs.hu oldalon lehet.