Hogyan védekezzünk, ha támad a hideg?

Fotó: 123rf.com

Nehéz felmelegíteni testünket-lelkünket, ha odakinn a hőmérő higanyszála egyre csak süllyed…Tippek és tanácsok ahhoz, hogyan védekezzünk a zord időjárás szervezetünkre gyakorolt káros hatásai ellen – annak érdekében, hogy jó formában vészeljük át a telet.

Reggel

  • Egy kis nyújtózkodás

Kezdjük a napot néhány perces stretchinggel (nyújtó gyakorlatokkal), hogy ez által élénkítsük vérkeringésünket, és fokozatosan felmelegítsük, rugalmassá tegyük izmainkat. Ülve is nyújtózkodhatunk, vagy álljunk lábujjhegyre, és próbáljuk megérinteni hálószobánk ajtófélfájának felső szélét. Ez gerincoszlopunknak is jót tesz, a hosszas ágyban fekvés után.

  • Telítődjünk vitaminokkal!

Felkelés után rögtön készítsünk magunknak friss gyümölcs- vagy zöldséglevet. Egy receptötlet: csavarjunk ki 3 mandarint és fél citromot, majd hámozzunk meg egy kivit. Az egészet turmixoljuk össze addig, amíg sima, egyenletes állagú nem lesz. Ily módon vitaminokban, ásványi anyagokban dús levet kapunk, melynek antioxidáns hatása – rendszeres fogyasztás esetén – elősegíti a jó közérzetet, és többek közt védelmet nyújt szervezetünk számára a hideg időjárás külső „agressziójával” szemben.

  • Ne feledkezzünk meg a láb krémezéséről!

Viszketés, húzódás… nem ritka vendég télen az alsó végtagok tájékán sem. A hidegtől kiszáradt lábfej és lábszár szúró érzésének megszüntetésére vagy megelőzésére növényi olajokban gazdag krémet bőven vigyünk fel rá, a reggeli zuhanyozás után, hogy védjük bőrünket, mielőtt kilépnénk a hideg levegőre.

  • Tanácsos cold krém és zsírosabb testtej használata

Cseréljük fel a szokásos, bőrtápláló arckrémünket a hideg időben még inkább használatos, de nem túl zsíros, „új generációs” cold krémre (melynek hatóanyagai között szerepelhet gyógynövény, méhviasz, méz, mandulaolaj, E-vitamin stb.). Tudnunk kell, hogy a kinti hőmérséklet csökkenésével a faggyúmirigyek „pihennek”, és észre sem vesszük, máris kiszáradt a bőrünk, törékenyebb és kevésbé reaktív lesz. Ezért testtejünket is cseréljük zsírosabb, tápanyagokban dúsabb fajtájúra. Fokozott védelemre szorul a kéz vékony bőre is: reggelente krémezzük be, és később, indulás előtt jó vastag kesztyűt húzzunk rá.

  • Öltözködjünk rétegesen – jobban szigetel!

Kövessük a „hagyma technikát”, azaz öltözködjünk rétegesen – úgy, ahogy a hagyma héjának rétegei rakódnak egymásra. Ezzel a módszerrel kisebb lesz testünk hővesztesége, mert a rétegesen magunkra vett, lehetőleg gyapjú tartalmú ruhaféleség jobban szigetel (melegít), mint pl. egy rendkívül vastag pulóver. Nagy hidegben hordjunk sapkát.

  • Igyunk sok folyadékot (a szomjúságérzet hiánya esetén is)!

Gondoljunk a kellő mennyiségű folyadékbevitelre télen is, a szervezet megfelelő hőszabályozásának biztosítása érdekében. Amikor nagyon hideg van, hajlamosak vagyunk arra, hogy kevesebbet igyunk, mint melegebb időjárás esetén – így a szervezet hidratációja nem elégséges. Ha hideg időben a meleg/forró italoktól jobban érezzük magunkat, preferáljuk azokat egész nap, igyunk belőlük bőven – könnyebben elérjük a napi kívánatos folyadékmennyiséget.

  • Hasznos tartalék télen: a szárított gyümölcs és az olajos magvak

Uzsonnára pl. fogyasszunk 3 szárított gyümölcsöt (mely lehet pl. sárgabarack, aszalt szilva vagy füge) illetve egy kis maréknyi olajos magot (sózatlan mogyorót, mandulát…). Ne fosszuk meg magunkat ezektől a hasznos csemegéktől azzal a felkiáltással, hogy túlságosan kalóriadúsak, hiszen, ha fokozott testmozgást végzünk napközben, még növelhetjük is a mennyiségüket.

Fotó: 123rf.com
  • Ne fűtsünk túl erősen!

Kerüljük a száraz levegőt eredményező, túl erős fűtést vagy klímát mind a munkahelyen, mind pedig a lakásunkban. A nagyon meleg szobalevegő káros a bőrre nézve, mert emiatt fokozottan fennáll a dehidratáció veszélye. Ha mégis kénytelenek vagyunk túlfűtött környezetben élni, nedvesítsük a levegőt párologtatóval, vagy egyszerűen csak helyezzünk el egy vízzel teli edényt a hőforrás közelében.

  • Éljen a gyaloglás!

Gyalogoljunk legalább jó 20 percet reggel és este télen is, annak érdekében, hogy a fűtött helyiségek után könnyebben hozzászokjunk a kinti hideg levegőhöz, és élénkítsük vérkeringésünket, a sok ülés után tornáztassuk izmainkat.

Este

Vezessük le a feszültséget úgy, hogy átmelegítjük magunkat! Hazatérve, a nap végén melegítsük át magunkat: igyunk egy nagy csésze, lehetőleg nyugtató hatású, forró teát (pl. kamilla-, illatos verbéna-, menta- vagy kakukkfűöntetet) és ha szükséges, édesítsük egy kiskanál mézzel. Vagy készíthetünk egy adag alkoholmentes „grogot”, mely erőt önthet belénk, és tökéletesen felmelegít. Nem ismerjük a receptjét? Íme: keverjük össze fél citrom levét és kis darab gyömbért forró vízzel és egy kiskanál mézzel.

  • Fontos az esti testápolás

Lefekvés előtt távolítsuk el a sminket arctejjel és élénkítsük bőrünket tonikkal. Ezt követően kenjünk fel az arcunkra éjszakai krémet, ami segíti a bőr regenerálódását alvás közben is: különösen akkor elengedhetetlen, ha azt zord időjárás hatásainak tettük ki napközben. A kezünket és a lábunkat se hagyjuk ki a krémezésből.
Forrás: Galenus