Lehet nem boldog az anya?

Fotó: 123rf.com

Tévhit, hogy a várandósság alatt a hormonok védőhatásának köszönhetően nem alakulhat ki depresszió. A szülést követő napokban pedig a magyar nők 70-80 százaléka küzd szomorúsággal, 15 százalékuknál pedig a levertség depresszióvá alakul át. Tudatos családtervezéssel a depresszió kivédhető lehetne.

Változik a tudomány álláspontja a terhesség alatti, illetve a szülés utáni depresszióval kapcsolatban. Egykor úgy vélték, a terhesség kiegyensúlyozott időszak egy nő életében, a hormonok megvédik a depresszió kialakulásától. Ma azonban már tudjuk, hogy depressziós epizódok a várandósság alatt is kialakulhatnak.

Ráadásul a születendő gyermek jövőbeli depresszióra való hajlamát szintén befolyásolják a magzati lét eseményei, többek között az anya szorongásai. A depresszióra való hajlam örökölhető. De az, hogy a betegség valóban meg is jelenik-e, a környezeti tényezők függvénye. Olyan ez, mint a háromnegyedéig telt pohár: ennyit jelentenek a gének a betegség kialakulásában, az viszont, hogy a pohárból a víz kicsordul-e, a környezeti, életviteli, kapcsolati tényezők függvénye. Ezért a várandósság alatti, illetve a szülést követő hangulatingadozás, illetve depresszió elkerülésére már a fogantatás előtt meg kell kezdeni a felkészülést.

A szülés utáni depresszió kivédését már a fogantatás előtt el kell kezdeni

Ha valaki rendszeresen szenved premenstruális tünetektől (PMS), annak a szülés utáni depresszióra 5-6-szor nagyobb a kockázata, mint akinek nincsenek ilyen tünetei menzesz előtt. A premenstruális szindrómát tudjuk szűrni, így a terhességre való felkészülésnek része ennek a kórképnek a kezelése.

Fotó: 123rf.com

Mi segíthet a várandósság alatti depresszió enyhítésében

A terhesség alatti depressziós epizódok egyrészt növelik a vetélés, a koraszülés kockázatát, másrészt az ettől szenvedő nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki a szülés után is depresszió. A várandósság alatti depresszióhoz hozzájárul, ha a párkapcsolat konfliktusos, instabil, ha nem alakul ki a „mi” tudat, ami a gyermek világra jötte után a „mi hármasunk” tudattá kell, hogy átalakuljon.

A terhesség alatti depresszió kivédésében egyes élelmiszerek is segítenek. Ilyenek többek között az omega-3 zsírsavak, amelyek a második-harmadik trimeszterben a magzati idegrendszer fejlődésében is fontos szerepet játszanak. Korábban a kismamáknak a vasat és a folsavat elsősorban a magzati nyitott gerinc megakadályozására ajánlották, ma már tudjuk, hogy a depresszió kivédésében is segítenek. Ugyancsak fontos a kalciumbevitel (leginkább tejtermékekből), a sajtok pedig azért ajánlottak, mert a bennük található triptofán a boldogsághormonként is nevezett szerotonin elő-anyaga. Figyelembe kell azonban venni, hogy a sajtok az arra hajlamosoknál növelhetik a migrén gyakoriságát.

Fotó: 123rf.com

A várandósság alatti depresszió kockázatát csökkenti továbbá az elegendő alvás, a kiegyensúlyozott bioritmus. Nem kell óvakodni a mozgástól sem – amennyiben nincs azt kizáró nőgyógyászati ellenjavallat –, talán csak a rázkódással járó sportok és a küzdősportok nem ajánlottak a kismamáknak. Tökéletes mozgásforma a séta is: napi 40 perc séta bizonyítottan enyhíti a szorongást, a depressziót.

Ha az anya a terhesség alatt depressziós, sokat szorong, a csecsemő idegrendszere is ki lesz élezve a szorongásra, depresszióra, ezért nagyon fontos, hogy a tünetek észlelése után a kismama kérjen segítséget.

A szülés utáni napokban a nők 70-80 százaléka érez szomorúságot

A csecsemő világra jötte utáni első tíz napban a nők 70-80 százaléka küzd szomorúsággal, túlérzékenységgel, síróssággal. Ennek biológiai alapja a hirtelen hormoningadozás, és hogy a szülés során az endorfin raktárak kimerülnek. De a szomorúság érzését fokozza a fáradtság, a gyengeség, az alvásmegvonás, illetve az is, hogy a friss szülő hirtelen szembesül a gyermekkel járó felelősség érzésével. A környezet megfelelő hozzáállása, támogatása, praktikus segítsége esetén a szomorúság nem alakul át depresszióvá.

Forrás: 123rf.com

Régen a szülés után rögtön megtartották a keresztelőt – főként a magas csecsemőhalandóság miatt. A keresztelőre pedig a rokonok komatálat küldtek, ami mentesítette az anyát az első hetekben a főzés alól. Ma már sok helyen nem megoldható az ilyen praktikus segítség, a látogatókról pedig sok kismama úgy nyilatkozik, hogy jobb lett volna, ha nem jönnek. Egyrészt egy néhány hetes kisbaba mellett a kismama számára a látogatók fogadása komoly megterhelést jelent, másrészt sok anyuka – jogosan – azt érzi, hogy a vendégek rá egyáltalán nem figyelnek.

A perfekcionista nőknél a leggyakoribb a szülés utáni depresszió

Magyarországon a szülő nők 15-20 százalékánál alakul ki szülés utáni (post partum) depresszió, leggyakrabban az első hat hónapban, és leginkább maximalista, perfekcionista személyiségeknél fordul elő. Ők azok, akik úgy érzik, hogy nem szabad bevallaniuk, hogy nem tökéletesek, ezért nehezen kérnek segítséget is. A postpartum depressziót kezelni kell, mert szélsőséges esetben öngyilkossághoz, vagy akár csecsemőgyilkossághoz is vezethet, de az anyában felmerülhet a kiterjesztett öngyilkosság gondolata is, hogy kioltja saját és csecsemője életét is.

A várandósság alatti és a szülést követő depresszió gyakran jól gyógyítható csupán támogató terápiával (pszichoterápiával) is. E terápiák elsődleges célja a bűntudat enyhítése, és annak oldása, hogy a kismamának nem kell tökéletesnek lennie.

Jó gyakorlat, ha a szakember feladatba adja, hogy az anya törődjön magával, szakítson magának minden nap egy-két órát, amikor nincs a gyerekkel egy légtérben, és regenerálódjon. Mivel általában a szülés utáni depresszióban szenvedő nők jellemzően feladatorientáltak, tud segíteni, hogy ha az önmagukkal való foglalkozást is feladatként kapják. Ez azonban szintén csak akkor működik, ha a férj, a környezet levesz terheket a nő válláról.

A legveszélyeztetettebb csoportok

A szülés utáni depresszió kockázata a következő nőknél a legmagasabb:

  • Akik maximalisták, folyamatosan tökéletességre törekednek.
  • Akik régóta, nagyon vágytak gyermekre.
  • Akiknek már volt a terhesség előtt is depressziós epizódjuk.
  • Akinek a terhesség alatt is voltak szorongásaik, depressziós epizódjaik.
  • Akiknek már volt szülés utáni depressziójuk.
  • Akiknek házassága/párkapcsolata konfliktusos.
  • Akiknek szövődményes szülése volt (és adott esetben akár a császármetszés is)

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ