A nyári gyerekbalesetek elkerülhetők

10354964 - teenagers on beach

Tombol a kánikula, de mit csinál a gyerek? Dr. Kőnig Róbert, az Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő gyermeksebésze a kicsikre leselkedő veszélyekről, balesetekről, a megelőzésről és a segítségkérésről beszélt.

– Mik azok a lehetséges veszélyforrások általában, amikre a nyári időszakban a gyermekekkel kapcsolatban érdemes odafigyelni?

– A gyerekek nem kicsi felnőttek, szoktam mondani. Más a mentális, kognitív a gondolkodásmódjuk, más összefüggéseket látnak és emiatt más reakciókat is adnak. Van egy alapvető kíváncsiság az életükben, ami a körülöttük lévő ismeretlen és néha veszélyes világ felfedezésének vágyát jelenti. Az iskola végeztével jön a nyári a szabadság és a gyerekek elfelejtik, hogyan vigyázzanak magukra. Azok a rutinok, amelyek tavaly ősszel és az év folyamán még bennük voltak, mostanra kikophattak. Ezért is nagyon fontos, hogy a szabályokat újból le kell fektetni. Akár többször elmondani mit szabad és mit nem.

Fotó: 123rf.com

– Otthon milyen sérülések érhetik a kicsiket?

– Statisztikákból egyértelmű, hogy a fiúk bátrabbak, serdülőkorban már háromszor annyi baleset éri őket, mint a lányokat. Ez a tendencia a későbbiekben is megmarad. A balesetek 40 százaléka otthon, a négy fal között történik. Ismert, de azért tudatosítani kell, hogy jelentős testi különbség van a felnőttek és a gyerekek között. Nemcsak az, hogy kisebb a gyermekek súlya, hanem egészen más a vázrendszerük, szöveteik pedig rugalmasabbak, még fejlődésben vannak. Ez a sérülés mechanizmusában, kezelésében másfajta megközelítést igényel. Ugyanaz az erőbehatás egy felnőttnél végtagtörést okozhat, míg egy gyereknél csupán hajlás lesz belőle. A kicsik csontjainak végén úgynevezett növekedési zónák vannak. A műtétek során, ha a gyermeksebész, gyermek-traumatológus nem bánik velük nagyon óvatosan, akkor növekedési zavar, így túlnövés vagy alulnövés, jelentkezhet.

– Nyáron a gyerekek iskolai, egyházi vagy más közösségekkel táborokba is utazhatnak. Ahol sok a kicsi, melyek azok a veszélyforrások, amiktől óvjuk őket?

– Mielőtt táborba mennek, fiúkkal és lányokkal is vegyük át a tisztálkodás alapjait újra. Sok fertőzés megelőzhető megfelelő higiéniai szabályok betartásával. Hangsúlyozzuk többször, hogy a tábort vezető nevelők szava a táborban egyenlő a miénkkel, azaz a szülőkével. Minden kornak megvannak a maga veszélyei, hiszen folyamatosan képességeket tesztelnek a gyerekek, ezzel a tábor vezetőinek is tisztában kell lenniük, mint ahogy tudom, fel is vannak rá készülve. Sokszor például a kisebbek úgy érzik, ha a nagyobb játszópajtás simán lemegy a lejtőn a biciklivel, akkor ő is képes rá, amit persze akkor akar kipróbálni, amikor nem látja senki. Ilyenkor történnek a balesetek. A gyermekekre jellemző szabályszegés emberi tulajdonság, akkor jelent bajt, ha nincsenek szemellenőrzés alatt.

– Magyarország bővelkedik édesvizekben, tavakban és folyókban. Egyre több élményfürdőnk is van, amiket a gyermekek is nagyon szeretnek. Ott milyen problémák lehetnek?

– Az első és legfontosabb dolog, hogy a gyerekek bőre érzékenyebb, mint a miénk, tehát nagyon nem mindegy, milyen minőségű a víz, amelybe beleengedjük őt. Ez fokozottan igaz az élő vizekre, legyen az tó, mesterséges víztározó, folyó vagy tenger. Magyarországon a strandok és fürdőhelyek vizeit nagyon komolyan ellenőrzik, ennek érdemes utána is olvasni az Országos Közegészségügyi Intézet oldalán. A naptej is legyen a legerősebb és vízálló. A legtöbb gyermek az otthoni, saját medencébe esik bele. A fulladás egy nagyon gyors és csendes folyamat. Nem úgy néz ki, mint a filmekben. A gyerekek vízi balesetei mindig megelőzhetők. Egy titok van: a gyerekeket folyamatosan szemmel tartani víz közelében. Egyszerűen hangzik, de nehéz feladat tud lenni, ugyanakkor nagyon megéri.

– Tengerparti nyaralások alkalmával általában milyen balesetek történek? Külföldi utazásokon kihez érdemes fordulni?

– Jó megtudni, hol vannak az vízimentők és elsősegély pontok. Ezért is érdemes a tengerparton a közelükben lenni. Beszélgessünk kicsit a vízimentőkkel a nyaralás, strandolás elején. Ők ismerik a vizeket, amiket vigyáznak. Nézzük meg megérkezés napján, hogy hol a legközelebbi orvosi-ügyelet. Nem vesz több időt igénybe, mint egy kép posztolása, de pánik esetén nagyon hasznos, ha már tudjuk, merre induljunk. Külföldi utazások előtt a Konzuli Szolgálat honlapján tudunk tájékozódni a világ összes országról.

Forrás: Népegészségügyi Központ